L'encara presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va palpar el fracàs del seu partit a Sevilla. Les fugues que se succeeixen des de fa mesos en els parlaments, els consistoris de les ciutats, el nombre d'afiliats o directament els seus votants, han trobat la demostració més gràfica en un acte a la capital andalusa. L'aforament es preveia en un auditori per a 500 persones del Palau de Convencions i Congressos que, amb les normes covid-19, es va plantejar per a 400. El resultat? Totalment insatisfactori amb la majoria de butaques buides i demanant als assistents que fessin pinya entre ells per donar una imatge que res tenia a veure amb la realitat.

Arrimadas, des de Twitter, va parlar d'una assistència de "centenars" de seguidors per dissimular el desastre: "Gran dia a Sevilla al costat de centenars de companys i simpatitzants de Ciutadans Andalusia. Les polítiques liberals han fet que aquesta terra deixi de ser notícia per l'atur i la corrupció i passi a ser-ho per a la creació de treball i oportunitats. Gràcies a tots els qui ho feu possible i a seguir construint junts el millor futur per a Andalusia". Malgrat les fotografies oficials que han circulat, les que penjaven els pocs que encara se l'escolten, demostren dues imatges contraposades.

E F mswWEAI4e34

Fotografia oficial del partit Ciutadans

E GK5oMWQAQ21db

@carnacea ciudadanos

Fotografies dels assistents, com la usuària a Twitter @carnacea

Assistència obligatòria 

Per més inri, el vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, juntament amb altres membres, van donar l'ordre d'assistència obligatòria als seus, segons recull el diari Voz Pópuli.  Dels assessors i càrrecs orgànics i institucions als quals es va instar a anar-hi amb l'advertència d'una imposició, tan sols van fer-hi cas, amb prou feines, la meitat d'ells. Andalusia compta amb poc més de 400 càrrecs institucionals i orgànics després el degoteig de baixes en províncies com Granada o Jaén, però també s'havien de sumar els membres del govern i d'altres entitats administratives.

Un exemple d'aquesta advertència és el missatge que va enviar el secretari d'organització de Ciutadans a Cadis, Álvaro Ivori, als seus companys: "L'assistència a l'acte és obligatòria per a tots els coordinadors, no és oberta per a tots els afiliats. Necessito que aneu confirmant l'assistència per aquest canal o per privat". Malgrat tot, les fonts del vicepresident Marín reiteren que tothom és lliure de fer el que vulgui.

La desfeta també es fa evident a Barcelona. El partit ha tancat la seva mítica seu del carrer de Balmes de Barcelona, representació de la influència que la formació va tenir entre les classes més altes i espanyolistes de la societat. Tanmateix, des de Ciutadans han negat a ElNacional.cat que el canvi de seu es degui a problemes econòmics. Així doncs, els motius reals que ha indicat la formació van per una altra banda: es tracta d'una qüestió pràctica relacionada amb la pandèmia de la covid-19. "La sala de premsa, per exemple, és un soterrani i no té ventilació. És poc apropiada per a la covid", han indicat.

Fotografia de portada: Arrimadas a l'auditori sevillà