La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha tornat a demanar aquest divendres al PSC i al PP que acceptin de presentar-se a les pròximes eleccions a Catalunya en una llista unitària al juntament amb la formació taronja perquè creu que així guanyaran els partits independentistes i podran formar un govern "constitucionalista", i ha evitat descartar que el candidat a la Generalitat pogués ser el socialista Miquel Iceta.

En una trobada 'online' organitzada per Nova Economia Fòrum, Arrimadas ha afirmat que "es pot guanyar el separatisme" i que serà "molt més fàcil" aconseguir-ho amb una candidatura conjunta, perquè seria una alternativa "il·lusionant" per a l'electorat no nacionalista que farà que "no es perdin vots pel camí". "Per governar cal anar junts", ha afegit la líder de la formació taronja, que ha demanat "responsabilitat i sentit d'Estat" a socialistes i 'populars' i que cada partit cedeixi "una mica".

Després de recordar que Ciutadans és actualment la primera força política al Parlament --després de la seva victòria en les eleccions autonòmiques de 2017--, Arrimadas ha assegurat que a ella no li importa cedir i arribar a acords amb tal de poder formar un "govern constitucionalista" a Catalunya.

Quan li han preguntat si aquesta candidatura conjunta podria estar encapçalada pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en lloc de pel candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha respost que "l'important és tenir la voluntat política de sumar les tres forces".

"Li garanteixo que per la nostra part l'important serà com anem, que és junts, i el per a què, que és un programa comú per garantir la sensatesa a Catalunya. Espero sincerament que el PSC fins i tot arribi a fer aquesta proposta, perquè almenys significaria que han acceptat anar junts amb Ciutadans i el PP", ha declarat.

Les complicitats de Carrizosa, Iceta i Fernández

A la trobada ha participat també Carrizosa, que aquest dijous va estar en un acte a Barcelona juntament amb Iceta i el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, en el que els tres van defensar que és possible una alternativa no independentista al Govern si es formen majories transversals des d'objectius comuns.

Arrimadas ha destacat que Carrizosa, Iceta i Fernández "es van posar d'acord en moltíssimes coses" i s'ha mostrat convençuda que, en la situació de "degradació" que pateix Catalunya, "seria molt fàcil trobar un programa comú" de govern entre els tres partits.

Sobre la possibilitat que el PSC rebutgi clarament entrar en una llista conjunta i que aquesta la integrin només Cs i el PP, ha dit en aquest moment que no es planteja aquest escenari. "No tirarem la tovallola" ni a "fer el favor al PSC tancant la porta que ells estiguin", ha comentat la presidenta de Ciutadans, afirmant que li agradaria formar una candidatura "transversal" que incorpori també persones de la societat civil.