Aprofitant el 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas, Ciutadans no ha parat de reivindicar la seva figura. Aquest divendres ho ha tornat a fer la seva líder a Catalunya, Inés Arrimadas, en un acte polític a La Farga de L'Hospitalet, feu de Cs, on va guanyar les eleccions catalanes del 27-S. Allà ha estat rebuda a crits de 'presidenta'. "De la mateixa manera que fa 40 anys Tarradellas va tornar i va dir 'Ciutadans de Catalunya ja sóc aquí', Ciutadans guanyarà les eleccions i dirà 'Ciutadans de Catalunya, ja som aquí'", ha afirmat.

Així ha conclòs Arrimadas el seu discurs en un acte convocat l'últim dia de la campanya del referèndum, amb Albert Rivera com a estrella convidada, però que la formació taronja nega que sigui un acte de campanya. No ha estat l'única referència que ha fet al president Tarradellas durant el seu discurs. "Avui fa 40 anys Tarradellas va tornar de l'exili", ha recordat en un altre moment, en què s'ha preguntat què pensaria si veiés com Puigdemont "ha destrossat l'autonomia".

Segons Arrimadas, la solució passa per unes noves eleccions autonòmiques, on Ciutadans emergeixi com a alternativa a la majoria de Junts pel Sí i la CUP. "Tanquen les institucions, desprestigien els jutges i policies i instauren la desobediència en el carrer", ha denunciat. Ha acusat Junts pel Sí i la CUP d'haver "precintat" el Parlament.

La líder de Ciutadans ha ironitzat assegurant que, per a les pròximes eleccions, la CUP no haurà de buscar candidat, perquè ja té el president Carles Puigdemont, "el més cupaire de Catalunya". Ha descrit el referèndum com un "frau democràtic". "Jo defensaré les urnes de veritat, amb garanties, de les eleccions", ha sostingut. S'ha erigit com l'alternativa: "Ciutadans està preparat per assumir el comandament i governar a Catalunya".

També s'ha referit al cantant Joan Manuel Serrat, quan ha afirmat que "el nacionalisme divideix i assenyala no només als qui no pensen com ells, sinó icones de la llibertat com Serrat". Ha reivindicat que Ciutadans va néixer per denunciar "la deriva del nacionalisme". Ha dit que el nacionalisme busca "enfrontar la gent en funció de la seva ideologia o territori".

"Franco també feia referèndums"

L'estrella convidada, Albert Rivera, ha estat més dur, acusant els independentistes de "colpistes" i "supremacistes als qui els molesta ser iguals a la resta d'espanyols". El líder de Ciutadans ha denunciat que "pretenen callar-nos amb la coartada del referèndum, que no mostrem símbols constitucionals, que no parlem català i castellà". També ha lamentat que "és molt difícil donar la cara a Catalunya, perquè busquen la teva mort civil".

"Els guanyarem a les urnes. No fem servir la coacció i l'amenaça, sinó els vots", ha assegurat Rivera, que tot seguit ha rebutjat el referèndum perquè Cs vol "votar amb les lleis, no contra les lleis". En aquest sentit, ha recordat que "Franco, Fidel Castro i Hugo Chávez també feien referèndums". I ha conclòs amb una referència a les urnes presentades aquest divendres: "Que ningú llenci el seu vot a l'escombraria".