L'actor, empresari, culturista i exgovernador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger, afirma que Donald Trump "és un Terminator" perquè, segons afirma en una entrevista amb Efe, vol acabar amb les lleis ambientals de Califòrnia i "acabar amb tot el progrés i amb qualsevol mena d'esperança per al futur".

L'actor, que està a Barcelona en motiu de l'Arnold Classic Europe, un campionat de culturisme i fitnes que se celebra aquest cap de setmana a la Fira Gran Via de Barcelona, és un ferm defensor del medi ambient i ha retret als mandataris mundials la seva falta de "voluntat i nassos" per afrontar l'actual crisi climàtica.

Malgrat la seva adscripció republicana, Schwarzenegger (Thal, Àustria, 1947) ha criticat durament a Trump, que recentment ha revocat un permís federal que permetia a Califòrnia tenir els seus propis estàndards contra emissions contaminants, i ha sentenciat: "hem de desfer-nos d'ell tan aviat com sigui possible".

"El que està fent és criminal!", exclama Schwarzenegger, que a més de lamentar la decisió de Trump d'obligar a Califòrnia a rebaixar els seus límits contra la contaminació també ha criticat les polítiques ambientals federals: "S'està desfent de les regulacions i lleis ambientals que van ser aprovades pels presidents anteriors".

L'exgovernador ha assegurat que les "dures lleis mediambientals" de Califòrnia, que han reduït les emissions de gasos contaminants i han impulsat les energies renovables, són un "exemple d'èxit" per a tot el món i ha considerat que no són incompatibles amb el creixement econòmic, ja que, actualment, l'estat per si mateix és la cinquena potència econòmica mundial, darrere dels Estats Units, la Xina, el Japó i Alemanya.

"Estan polititzant el problema dient que és una qüestió d'esquerres o de dretes. És un sense sentit", critica l'actor, que elogia les mobilitzacions pel clima de joves de tot el món, que, augura, patiran" els molts errors que s'estan cometent ara".

"Els vells que van crear aquest problema moriran d'aquí a 30 o 40 anys, però aquests nens heretaran un planeta fotut", ha subratllat.

L'exgovernador s'ha mostrat molt crític amb els líders mundials per no actuar com "veritables servidors públics" i "no fer res", encara que "la població està demanant prendre mesures contra la contaminació".

Per a Schwarzenegger, els polítics "estan estancats en les seves ideologies, menteixen, no compleixen les seves promeses, fan trampes i llepen de les companyies petrolieres".

A més d'impulsar l'Arnold Classic Europe, Schwarzenegger ha promocionat a Barcelona la seva última pel·lícula "Terminator: Destino Oscuro", la sisena entrega de la saga.

"N'estic molt orgullós, crec que hem fet un treball fantàstic", subratlla sobre el seu nou film.

L'exgovernador ha reconegut el seu amor per Barcelona i Espanya, on per novè any se celebra l'esdeveniment de fitnes, i assegura que li "encantaria" rodar una pel·lícula aquí.

"Ja en vaig fer una en els vuitanta, Conan el Bàrbar, però seria genial fer-ne una altra. Les localitzacions són fantàstiques, tenen molt que oferir", remarca el popular actor.

En la seva defensa d'un "planeta sa", l'actor reivindica el seu "moviment fitnes", que durant uns dies ha portat a Barcelona, per fomentar els hàbits saludables i ha reivindicat la inclusivitat de l'esport: "en el culturisme i l'halterofília, una càrrega pesa el mateix siguis ric o pobre, jove o vell, musulmà, catòlic o jueu; és una cosa bona dels esports, tot el món s'iguala", conclou.