El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el seu executiu declararà com a Zona Greument Afectada per una Emergència de Protecció Civil, més coneguda com a zona catastròfica, les àrees afectades pels incendis de les últimes setmanes arreu de l'Estat, incloses les del territori català. Per establir aquesta zona catastròfica, el govern espanyol haurà de valorar els danys personals i materials que han provocat els incendis i les seves afectacions als serveis públics i a les condicions de vida de la població. Així doncs, els tècnics treballen ara per delimitar quines seran les zones que rebran aquesta consideració –n'hi ha a Catalunya, el País Valencià, Aragó, Navarra, Andalusia i Castellà i Lleó- i definir en els pròxims dies l'àmbit d'aplicació de les ajudes.

Una vegada analitzada l'àrea, l'executiu aprovarà la declaració a un Consell de Ministres, que podria ser aquest dissabte en el consell extraordinari, o el del pròxim dilluns, que li permetrà destinar ajudes per reparar les pèrdues de particulars, empreses, indústries, produccions agrícoles i ajuntaments. Un cop feta la declaració de zona catastròfica, el govern espanyol també pot establir línies ICO, reduir impostos a l'activitat econòmica o fins i tot establir moratòries a les quotes de la seguretat social.

El Govern garanteix ajuts als afectats

El president del Govern, Pere Aragonès, ha visitat aquest dimecres el punt de control de l'incendi, al Parc de Bombers d'Artesa. Amb una afectació de 2.700 hectàrees és el foc més important de l'any i la previsió és que estigui controlat al llarg del matí. Aragonès ha garantit que els pagesos afectats per l'incendi de Baldomar seran compensats per les pèrdues per haver llaurat els camps i evitar la propagació del foc. El president ha assegurat que ja s'està treballant per "mesurar les finques afectades", ja que ara cal registrar bé les "incidències" que hi ha hagut. Una vegada estigui tot comptabilitzat, la previsió és compensar via assegurança o ajut directe en forma d'indemnització de la qual se'n faria càrrec el Govern. 

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Artesa de Segre, Maria Cusola, ha explicat que una vegada estabilitzat l'incendi i amb previsió de ser controlat aviat, ara cal rebre els propietaris afectats i "donar resposta a les seves demandes". Per això, preveuen convocar reunions amb ells i també amb caps d'àrees tècniques de l'Administració per "donar resposta a les seves inquietuds". Cusola ha destacat que els pagesos es van "presentar i col·laborar" des de primer moment que es va declarar l'incendi i ha volgut agrair a tots els que hi han participat. També ho ha fet el president Aragonès, que durant la visita al punt de control de l'incendi de Baldomar, al Parc d'Artesa de Segre, ha agraït la tasca de Bombers, Agents Rurals, ADF, Bombers voluntaris, el SEM, la Creu Roja, els Mossos d'Esquadra, els pagesos i els veïns que han participat facilitant accessos a les basses d'aigua. Aragonès ha lloat la feina feta aquests dies, i ha recordat que el potencial d'aquest foc era de 20.000 hectàrees i l'afectació s'ha quedat en unes 2.700. És el més important de la campanya que acaba de començar i ha considerat que el fet d'haver centralitzat la gestió en una situació de simultaneïtat d'incendis, ha estat una "decisió correcta" que ha generat "aprenentatges a millorar en pròximes ocasions".