Pedro Sánchez està “en espera de poder posar en marxa” la taula de diàleg. Aquest és el missatge que ha enviat el president del govern espanyol aquest dimecres, durant la sessió de control del Congrés. Preguntat pel republicà Gabriel Rufián sobre què pensa fer per “dignificar” la democràcia espanyola, que ha descrit com una “barraca”, el dirigent socialista ha promès canalitzar el conflicte polític català “per les vies polítiques i democràtiques”.

En la seva interpel·lació al president espanyol, el portaveu d’ERC al Congrés ha qüestionat la “democràcia plena” espanyola, de la qual tant es vanta La Moncloa. “Si les democràcies fossin cases, la democràcia espanyola seria una barraca”, li ha etzibat. En aquest sentit, li ha preguntat si una “democràcia plena” és la que veta explicacions sobre l’assassinat de Mikel Zabaltza, ajuda el rei emèrit i les infantes  o “manté salvatgement empresonats nou demòcrates”. A partir d’aquí, ha recordat que tenen tretze diputats. I ha preguntat al govern espanyol amb qui pensa aprovar iniciatives com la nova llei de memòria democràtica o una fiscalitat més justa, amb els republicans o “amb l’outlet de la dreta”, en referència a la situació crítica de Ciutadans. I ha conclòs: “La pregunta és què faran per intentar dignificar aquesta barraca”.

 

En la seva rèplica, Pedro Sánchez ha defensat que “democràcia plena no significa democràcia perfecta”, i que es poden millorar moltes coses. Ha recordat com el dilluns va estar a Montalban (França), a la tomba de l’expresident republicà Manuel Azaña, amb el president francès Emmanuel Macron. “La democràcia espanyola és la memòria de moltes generacions que van morir contra el feixisme. No en diguem barraca, d'això”, li ha replicat. Dit això, el president espanyol ha apostat per “canalitzar el conflicte català per les vies polítiques i democràtiques”. I ha emplaçat els republicans: “Estem en espera de poder posar en marxa la comissió bilateral de negociació entre la Generalitat i el govern d’Espanya”.

 

Sánchez a Casado: “No marxin de Génova”

Amb les eleccions madrilenyes a la vista, el líder del PP, Pablo Casado, ha entrat avui en mode campanya, carregant contra el govern espanyol i vaticinant que “a Madrid el 4 de maig guanyarà la llibertat”. El president espanyol ha rebatut que el PP representa “la continuïtat en les males arts, el transfuguisme i la corrupció” i el “canvi a la ultradreta”. Davant d’això, Sánchez li ha etzibat al cap de l’oposició: "No cal que canviïn de seu. S’ho poden estalviar. Representen la pitjor versió del PP: la de la corrupció i la ultradreta”.

Iglesias i el comunisme

Un dels protagonistes inevitables de la sessió de control d’aquest dimecres ha estat el vicepresident segon sortint, Pablo Iglesias. Davant dels atacs del PP en plena precampanya madrilenya —sota el lema “comunisme o llibertat"—, el líder de Podemos ha reivindicat el paper del PCE durant la Transició. Ho ha contraposat amb el Partit Popular, que va ser fundat per nou ministres franquistes. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, s’ha defensat dels atacs assegurant que l’operació en la moció de censura de Múrcia no és un cas de “transfuguisme”, sinó de “dignitat”.