El president, Pere Aragonès, signarà dilluns el decret d'impuls per convocar la consulta al territori sobre la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern. El decret haurà d'especificar l'àmbit territorial en què es farà la consulta i concretar finalment si només es plantejarà a l'Alt Pirineu i Aran o s'amplia a més territoris. De fet, els darrers dies a l'executiu s'ha plantejat la possibilitat de fer dues consultes: una específica per a la vegueria pirinenca, on es concentren les seus de les proves, i una segona, diferent, per al Solsonès, Berguedà i Ripollès. Segons algunes fonts, aquesta seria la tesi que s'ha acabat imposant.

A banda del decret d'impuls, el president haurà de signar un segon decret per a la convocatòria de la consulta. Serà allà on s'especificarà la pregunta que es planteja i la data. La previsió és que Aragonès signi el decret d'impuls al llarg del matí i que les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, informin a les 11 del matí sobre la seva logística.

El Govern va anunciar el passat mes de gener que la consulta es faria a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran i se celebraria a finals de la primavera d'aquest any. Això no obstant, les comarques de Berguedà, Ripollès i Solsonès van reclamar que també se les consultés argumentant que també es veuran afectades per la celebració dels Jocs. Aquesta reclamació ha provocat diferències entre els dos socis de Govern, mentre ERC defensava limitar la consulta a la vegueria on es localitzen les proves, des de Junts s'apostava per ampliar-ne l'abast als territoris que es poden veure afectats col·lateralment.

Projecte rubricat sense Aragó

El decret se signarà després que aquest migdia el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha aconseguit el suport del Govern de la Generalitat i de l'executiu espanyol a la proposta de repartiment de seus. El govern d'Aragó, que també forma part de la candidatura proposada, ha plantat la trobada i no ha avalat l'acord tot i que tres representants seus van participar a les sis reunions que va celebrar el comitè tècnic encarregat de dissenyar la proposta.

El president del COE, Alejandro Blanco, ha mostrat la confiança que finalment se sumi a l'acord, mentre que la consellera de Presidència, que ha participat a la trobada en nom del Govern, ha insistit que Catalunya no acceptarà canvis a la proposta que finalment s'havia pactat.

Posteriorment, el president d'Aragó, Javier Lambán, ha retret en una piulada que el seu territori se sent maltractat per la proposta dels Jocs del 2030, per la qual cosa ha emplaçat el COE a decidir "si defensa Espanya o només Catalunya".