La Generalitat ha rebutjat aquest dimecres la reducció de la jornada laboral de les famílies que no poden anar a treballar perquè tenen els fills aïllats per haver estat un contacte d'un infant amb Covid, tal com preveu el govern espanyol.

El vicepresident Pere Aragonès i el conseller Chakir El Homrani han assegurat que allargar el pla 'Em Cuida' "no és una solució" i han exigit a l'executiu de Pedro Sánchez que "doni seguretat jurídica" a les famílies que estan en aquesta situació amb una mesura que no minvi els seus ingressos. "Cal donar-los cobertura", ha insistit Aragonès, que ha assegurat que el Govern estudia "mesures pal·liatives" per ajudar aquestes famílies, si bé ha evitat concretar-les. En aquest mateix sentit es va pronunciar aquest dimarts el president Torra.

chakir el homrani pere aragones - acn

El vicepresident Aragonès i el conseller El Homrani | ACN

"Hem de pressionar totes les administracions i els agents implicats per a què es resolgui aquesta situació", ha reclamat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha assegurat que el pla d'ajust de jornada 'Em Cuida' perjudica especialment les famílies monoparentals. "Què passa amb aquests casos, el 90% dels quals compten amb una dona sola al capdavant de la família?", s'ha preguntat el conseller, que ha garantit que el Govern perseverarà per a què l'estat espanyol adopti una mesura ajustada a les necessitats de les famílies amb canalla aïllada malgrat no ser positiva de Covid-19.

Baixa laboral o permís remunerat

Més contundent s'ha mostrat el vicepresident Pere Aragonès, que aquest dimecres ha visitat un alberg de Coma-ruga, al Vendrell, juntament amb El Homrani. "El govern espanyol no pot despatxar aquest tema amb una roda de premsa", ha etzibat el vicepresident, que ha instat els agents socials i econòmics a pressionar l'executiu de Sánchez per a que busqui una alternativa.

"Cal donar-los cobertura, i una de les vies més eficaces és la baixa laboral, que garanteix seguretat jurídica i garanteix els ingressos", ha apuntat Aragonès, si bé ha assegurat que la Generalitat "no descarta" reclamar un permís remunerat per a les famílies a qui ara se'ls ofereix reduir-se la jornada laboral. Si finalment l'estat espanyol no ofereix cap alternativa, Aragonès ha assegurat novament que la Generalitat "actuarà sempre" per atendre aquests treballadors.

En aquest sentit, ha reconegut que el Govern "pot arbitrar mesures pal·liatives" però no tindrà competències per regular l'absència al lloc de treball perquè aquesta qüestió depèn de l'executiu central. "Per moltes mesures que puguem fer, si existeix l'obligació d'anar al lloc de treball, no es podrà tenir cura dels fills en quarantena", ha lamentat Aragonès, que ha tornat a reclamar un traspàs d'aquestes competències i recursos "si el govern espanyol no s'hi veu en cor de regular-ho".

L'orientació dels pressupostos

Per altra banda, Aragonès ha instat el PSOE i Unidas Podemos a definir el model de pressupostos generals de l'estat abans d'intentar negociar amb els republicans. "Que s'aclareixin i decideixin quina orientació hi volen donar: si volen anar per la dreta amb Ciutadans, o per l'esquerra i esperen que incidim en el contingut", ha afirmat.

 

Alhora, ha criticat la gestió de les negociacions i ha advertit Sánchez que ERC exigirà una reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat. "Per fer nous acords, primer cal complir els que estan signats", ha avisat, tot recordant que el Govern "desconeix" la proposta de Sánchez per afrontar el conflicte territorial.

Preocupació per la situació a les Oficines de Treball

D'altra banda, El Homrani s'ha mostrat "preocupat" per la situació que es viu des de fa mesos a les Oficines de Treball, on s'acumulen les reclamacions cap al SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal) pel retard en el cobrament de les prestacions d'atur o dels ERTOs. El conseller ha assegurat que la Generalitat ha ofert ajuda al SEPE "fins a 11 vegades" i ha lamentat que no hagi estat acceptada.

El Homrani s'ha ofert de nou a col·laborar per resoldre el "coll d'ampolla" de sol·licituds pendents de tramitar, si bé ha matisat que els treballadors del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) col·laboraran en resoldre les prestacions sempre i quan se'ls concedeixin permisos per actuar amb plenes competències. "Volem actuar directament, i no generar un altre element burocràtic que dificulti més el dret a rebre una prestació", ha subratllat.

"Èxit" de les activitats de lleure d'estiu

"El desenvolupament de la campanya de les activitats d'estiu ha estat un èxit de país en temps de pandèmia", ha assegurat Aragonès, que ha afegit que "s'ha demostrat que és possible conviure amb el virus i que aquest virus no pot ser motiu per limitar els drets dels infants". Aragonès ha lloat el Govern, els ajuntaments, les entitats i l'esforç dels monitors "que han liderat el dia a dia de les activitats".