La guerra política entre Madrid i Catalunya s'ha accentuat pels retrets entre uns i altres aquesta setmana. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayusos'inventa una unitat de mesura, el 'zendal', per comparar el que costa TV3 i el seu hospital, teòricament de pandèmies, Isabel Zendal. Avui ha estat el torn del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès. No ha entrat en el populisme dels 'zendals' però ha descrit el que per ell és una realitat: la falta de legislació fiscal de tota la Comunitat.

En una entrevista a Antena 3, Aragonès ha subratllat: "Per als més rics Madrid és un paradís fiscal. Demanem que es tracti a Madrid com s'està tractant a Europa a Luxemburg, hi ha d'haver unes normes comuns". La resposta venia donada per la crisi econòmica que la periodista Susana Griso ha posat sobre la taula veient les dades de Catalunya.

Aragonès ha recordat que les empreses internacionals continuen apostant per venir a Barcelona, malgrat que es contraposen amb la lleu incidència de la resta de l'estat a l'aportació catalana. Per això s'indigna i remarca que "Catalunya no és un infern econòmic".

Pressupostos per salvar vides

Sense entrar en comparatives amb Junts "seguint la tradició d'Oriol Junqueras de no parlar dels altres", el vicepresident defensa que Esquerra ha de fer compatible l'anhel independentista amb la crisi més immediata: "No vull un país independent a canvi de sacrificar el present i la ciutadania"

I explica el sí a Sánchez al Congrés: "Donar recolzament als pressupostos en un moment de pandèmia extraordinari que caurà el PIB, seguim plantejant la independència de Catalunya per avançar amb l'amnistia i l'autodeterminació, però també ens importen els negocis tancats i les nostres famílies. No podem dimitir del present per un futur millor amb què estem compromesos".

Tanquen Catalunya?

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, aquest matí ha recordat que no poden prohibir la mobilitat per aquest pont, malgrat sí tenen la competència per fer-lo perimetral com ja està establert des de divendres a la tarda i tot el cap de setmana. Les declaracions de Tremosa topen amb les d'Aragonès són lleugerament diferents. Des d'Antena 3, el vicepresident, com a màxima autoritat del Govern actual, avisa d'un tancament: "Veurem si les dades s'estabilitzen, com ara la taxa de contagi. A mesura que anem coneixent les dades epidemiològiques, decidirem què farem".