El president de la Generalitat, Pere Aragonès, viatjarà la setmana que ve a Brussel·les per reunir-se amb el president Carles Puigdemont i altres eurodiputats catalans. La visita s’iniciarà amb la trobada amb el líder independentista exiliat el dimecres a les 18:30 h de la tarda. L’endemà es reunirà amb representants de Junts, ERC, PSC i Catalunya en Comú Podem al Parlament Europeu per “tractar els grans consensos de país”, ha informat la Presidència en un comunicat. Segons l’agenda pública d'Aragonès, no està prevista cap altra trobada amb alts càrrecs de les institucions de la Unió Europea. Aquest viatge es produeix enmig de les tensions al Govern pel desacord sobre el català a les aules de l'escola catalana.

Reunió amb Puigdemont

Aragonès visitarà Puigdemont a l'exili i l'endemà es reunirà amb eurodiputats de diversos partits. En la nota remesa als mitjans sobre el viatge institucional del president a Brussel·les, expliquen que les reunions "per tractar els grans consensos de país" amb diversos representants polítics, tant d'ideologia independentista com no, formen part de què el president ja "va anunciar que faria en la conferència que va pronunciar al març, coincidint amb el primer aniversari de la victòria independentista a les eleccions al Parlament de Catalunya". L'anunci de Presidència arriba en un punt extremadament delicat pel partit d'Aragonès i els seus socis de govern, Junts. Aquest cop, les tensions s'han produït arran de les diferències sobre com s'hauria d'abordar el requeriment del TSJC d'aplicar immediatament el 25% del castellà a les aules catalanes. Després de desmarcar-se de la proposta conjunta firmada amb ERC, els comuns i el PSC, Junts ha ficat sobre la taula una alternativa a la reforma de la llei lingüística que asseguraria el castellà com a llengua vehicular escolar. De tota manera, els continguts d'aquest pla encara no s'han fet públics, i els republicans, els socialistes i els comuns segueixen insistint perquè s'aprovi la seva proposta.

Alternativa?

Després de dies intercanviant retrets amb els seus socis de govern, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha fet una crida avui als republicans per demanar que se sumin a la seva alternativa a la reforma de la llei de política lingüística. De la mateixa manera, el dirigent de Junts no ha volgut donar cap pista sobre quina és la proposta del seu partit, ja que ha argumentat que primer es presentarà al Govern i després a la resta de partits i entitats. En declaracions a Catalunya Ràdio, Rius ha admès que tant ells com ERC tenen la mateixa voluntat, "protegir el català", però que ho fan des d'"aproximacions diferents"; i és per això que confien a convèncer els republicans de sumar-se a la seva proposta. Junts va anunciar aquest dijous que es despenja definitivament de l'acord amb ERC, PSC i En Comú Podem per reformar la llei de Política Lingüística arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que fixa el 25% de classes en castellà. El seu portaveu va explicar que han decidit sortir del pacte perquè la reforma "no impedeix una decisió judicial que imposa el 25% de castellà a les escoles" i perquè tampoc té el "consens" amb el sector. "No adaptarem una llei de política lingüística per acatar una sentència injusta", va dir Rius. Per la seva banda, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha lamentat aquest divendres "que per raons partidistes decideixin desdir-se d'allò que han defensat sempre", ha dit Junqueras en una conferència al Fórum Europa Tribuna Catalunya, on ha apostat per treballar i bastir consensos, i ha atribuït la posició de Junts sobre l'acord del català als interessos de "part d'un partit".