L'espionatge massiu a líders independentistes i les ofensives judicials contra la llengua catalana segueixen marcant la jornada política d'aquests dies, i també provocant cismes entre els dos partits del Govern. Ahir Junts es va desmarcar de la reforma de la llei de Política Lingüística i ERC els va acusar d'irresponsables, i aquest matí l'episodi continua. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha reivindicat el seu partit com el que busca "acords positius" per tothom, també en l'àmbit de l'escola i de la llengua catalana, una valoració que arriba mentre el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, està en el punt de mira per mesures com l'avançament del calendari escolar. Ara bé, sobre qui ha posat l'accent Junqueras, és sobre la formació de Carles Puigdemont.

 

"Lamentem que per raons partidistes decideixin desdir-se d'allò que han defensat sempre", ha dit Junqueras en una conferència al Fórum Europa Tribuna Catalunya, on ha apostat per treballar i bastir consensos, i ha atribuït la posició de Junts als interessos de "part d'un partit". "Em sento absolutament legitimat a demanar que tothom actuï amb responsabilitat, generositat i sentit de país, una responsabilitat com la que que en aquests moments encarnen el president Aragonès i els consellers d'Educació i Cultura", ha reivindicat Junqueras. Preguntat sobre la diferència entre els dos partits de l'executiu en un tema tan sensible com la llengua, el republicà ha dit que no són "responsables de l'actitud que tenen als altres", i ha insistit a reclamar a Junts responsabilitat i generositat cap a la societat catalana, i els ha criticat de creure que convé "la conflictivitat" i per això desdir-se de l'acord. Avui mateix el portaveu de Junts, Josep Rius, ha esperat que ERC se sumi a la proposta que la seva formació està preparant com alternativa a la reforma de la llei de política lingüística, però no ha avançat cap detall sobre el projecte.

Marta Vilalta Jordi Sanchez ACN
Marta Vilalta (ERC) i Jordi Sànchez (Junts) a la conferència d'Oriol Junqueras / ACN

Diàleg i CatalanGate

Una altra qüestió en la que divergeixen els socis de Govern és en l'estratègia del diàleg, i malgrat el cop que ha suposat el CatalanGate, Junqueras ha insistit en la via negociada, que ha reiterat que és imprescindible per tal d'obtenir el reconeixement del món internacional. Quines garanties d'èxit té aquesta taula? "Les garanties depenen de la bona voluntat, sinceritat, raonabilitat i esforç de cadascuna de les parts", ha sentenciat el president d'ERC, que ha considerat que "malauradament" l'estat espanyol està arrossegant els peus i demostrant un interès "clarament insuficient". Malgrat això, ha assegurat que continua sent vàlida i rellevant. 

De l'espionatge massiu Junqueras ha tornat a carregar contra el govern espanyol, a qui ha preguntat "quanta democràcia està disposat a vendre per preservar el seu model d'estat", i ha reiterat que ha de ser la Moncloa qui restauri la confiança danyada. Com? "Haurà de ser transparent, assumir responsabilitats proporcionals i establir garanties que això no es reprodueixi en el futur".