Els efectes de la sisena onada de la covid-19 també es deixen sentir en el Govern. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí que restringeix la seva activitat el dia d'avui en tenir un positiu per coronavirus a casa. "Tinc un positiu a casa i, per prudència i minimitzar riscos, avui adaptaré l'agenda i treballaré des d'aquí". Així, Aragonès presidirà telemàticament la reunió del Consell Executiu que s'ha de celebrar aquest matí i que precisament ha d'acordar l'aixecament de la majoria de restriccions en vigor des d'abans de Nadal per la covid-19.

TUIT Pere Aragonès Covid

Positiu el març del 2020

Aragonès "per precaució, seguint les indicacions i fins que sigui convenient" adaptarà la seva agenda per evitar les interaccions socials al màxim. Així, avui tampoc assistirà a la sessió del ple del Parlament ni participarà presencialment en l'acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya a la filòsofa feminista nord-americana Judith Butler. El president, segons ha informat la seva oficina, seguirà treballant des de casa. Està per determinar si Aragonès és positiu o no.  "Cuidem-nos. Encara és temps de molta precaució", ha recomanat quan ha informat que era contacte estret d'un positiu al seu nucli familiar. Es dona la circumstància que Pere Aragonès, quan ocupava la vicepresidència, va donar positiu per covid-19. Era el 20 de març del 2020 i va passar la malaltia confinat a casa.

Aragonès no és l'únic membre del Govern que s'ha confinat per la covid durant la sisena onada. Poc abans de Nadal, el 21 de desembre, ho va fer el vicepresident Jordi Puigneró per prudència. Dies abans la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va donar positiu per coronavirus.

Aixecament de les restriccions

La reunió del Govern ha d'acordar avui l'aixecament aquest divendres de la majoria de les restriccions en vigor per la covid-19, a excepció del tancament de l'oci nocturn. Si la setmana passada es va aixecar el toc de queda, avui està previst que se suprimeixi la limitació de 10 persones en les trobades socials, les limitacions d'aforament i d'horaris que afectaven ara sectors com la restauració, la cultura, els gimnasos, els parcs d'atraccions, els actes religiosos i les cerimònies civils, entre d'altres. L'oci nocturn, però, restarà tancat. El Govern encara no ha decidit què farà amb el passaport covid, a l'espera de rebre l'informe del Comitè Científic Assessor.

Govern i representants del sector de l'oci nocturn es reuniran aquesta tarda per concretar quan podrien reobrir. La Fecasarm ha reclamat a la Generalitat l'obertura immediata per tenir "un rodatge" de cara a esdeveniments com el Mobile World Congress, que se celebrarà del 28 de febrer al 3 de març. "Els locals funcionen amb programacions, reserves i previsions de compra. Si no obren ara, no es podrà fer res d'això i l'afectació serà molt gran", ha afirmat el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas. "Cal una rectificació urgent. Si es pot obrir demà no cal esperar set ni quinze dies", ha insistit Boadas. La previsió és que puguin obrir, a tot estirar, d'aquí dues setmanes.