Insòlit. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat al titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona que investiga el seu espionatge amb el programari Pegasus, que demana l’abstenció de la lletrada de l’administració de justícia (LAJ) que porta aquest assumpte. Per què? Perquè ara ha sabut que es tracta de Montserrat del Toro, testimoni protegida i clau en la causa de l’1-O contra els independentistes catalans en el Tribunal Suprem. En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns, Andreu van den Eynde, advocat del president republicà afirma que la lletrada “ha demostrat de forma més que pública el seu posicionament personal contrari als interessos i opcions polítiques que defensa el nostre mandant que són, precisament, el motiu pel qual s’ha comès el delicte investigat”. S’hi afegeix que si la secretaria judicial no s’aparta del procediment, Aragonès interposarà incident de recusació.

En l’escrit, s’exposa que Del Toro va signar unes primeres diligències el 2023, i que la majoria d’escrits del cas Pegasus “no anaven signats per ella”. L'acusació del president Aragonès s’ha assabentat que era ella, quan ha signat un document, que certifica la pèrdua d’una pericial sobre la infecció que va patir Aragonès al seu mòbil, quan era vicepresident, almenys tres dies de febrer de 2020.

Amagada en el cas?

També s'hi destaca que Del Toro no va assistir a la declaració judicial d’Aragonès, el 13 de desembre passat, on va ratificar la querella i que la LAJ es va fer substituir. Precisament, el jutge del cas Pegasus d’Aragonès és l’únic que ha citat com a investigada l’exdirectora del Centro de Inteligencia Nacional (CNI), Paz Esteban, que s’ha ajornat a finals d’aquest mes de gener.

Sortida pel teatre

El Tribunal Suprem va declarar Montserrat del Toro com a testimoni protegida i va ser una testimoni clau de les acusacions contra els polítics catalans. En el judici, en el Tribunal Suprem es va protegir la seva imatge, i allà va relatar de forma exagerada que va passar molta por davant la protesta massiva que es va fer davant la seu del Departament d’Economia, quan ella i la Guàrdia Civil, per ordre del jutge d'instrucció 13 de Barcelona, van fer escorcolls per buscar les urnes i despeses de l’1-O. I també que agents dels Mossos d'Esquadra la van fer sortir pel teatre del costat, en saltar un petit muret del terrat, malgrat que ningú la coneixia. Actualment, hi ha diversos ciutadans encausats per haver difós la imatge i dades de la funcionària judicial, que ara torna a ser notícia.

Contra independentistes

En l’escrit, es precisa que consta en el procediment que encara se segueix davant del jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona pels fets de referèndum de l’1 d’octubre de 2017, un document amb una captura de pantalla del perfil de la xarxa social Facebook on Del Toro titllava de “destroyers” els polítics independentistes, recolzant una publicació del partit polític anticatalanista Ciudadanos. I s'hi conclou: " Òbviament la LAJ recusada és lliure d’expressar la seva ideologia i encara més de professar-la, però el cert és que la seva actuació la col·loca com a destacada enemiga de tots els valors que representa el nostre mandant en política i, concretament, afecta la seva aparença d’imparcialitat." I, per tot això, el president Aragonès reclama que s'aparti de la tramitació del cas Pegasus.

 

A la foto principal, el president Aragonès quan va anar a declarar al jutjat com a afectat del cas Pegasus. / Foto: Pau de la Calle