"S'han acabat els fons covid, però no s'ha acabat la pandèmia". El president, Pere Aragonès, ha comparegut aquest migdia al Palau de la Generalitat, hores després que el Govern informés de les noves restriccions adoptades per combatre l'increment de casos de coronavirus i ha assegurat que a la reunió de presidents de demà reclamarà que la resta de territoris imposin restriccions similars i que l'Estat mantingui els fons covid per donar resposta a la pandèmia. "És absolutament imprescindible comptar amb aquests recursos", ha assegurat Aragonès. 

El president ha comparegut en acabar la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu i ha advertit que els indicadors de la pandèmia "estan disparats", que "quedar-se de braços plegats no seria ni coherent ni responsable", que ignorar aquesta situació hauria estat una inhibició del Govern davant les seves responsabilitats envers la ciutadania. Ha parlat de mesures dures i doloroses, però imprescindibles, necessàries, raonables i inajornables i ha advertit que el Govern no es podia esperar a dimecres, quan es reunirà la conferència de presidents amb el president Pedro Sánchez.

 

No hi ha hagut autocrítica en la intervenció del president pel fet que el Govern ha imposat les restriccions quan dissabte hi va haver a Barcelona sense problemes activitats com una manifestació multitudinària, un concert al Sant Jordi o el congrés del PSC. Aragonès ha mostrat cada cop que se l'ha interrogat al respecte, el convenciment que les mesures no arriben tard, que de fet Catalunya és el primer territori de l'Estat a adoptar-les, que s'ha actuat "quan calia" a partir dels informes dels experts. "Fins a la setmana passada no ens feien preveure mesures i, com a molt, per a després d'aquest període vacacional", ha confessat a més d'assegurar que el Govern va disposar de l'informe dels experts diumenge a la tarda.

Conferència de presidents

Davant aquesta situació, ha posat l'accent en la necessitat de comptar amb els recursos de l'Estat, que ha qualificat d'"imprescindibles". "Ja no es tracta només de reforçar el sistema de Salut sinó que ho necessitem per fer front a aquesta onada, per ajudar els sectors que han de reduir la seva activitat", ha advertit, a més de referir-se a propostes concretes com els ajuts a famílies obligades a mantenir quarantena a causa del contagi d'un fill.

Durant la compareixença ha reclamat la màxima implicació de totes les institucions i ha anunciat que demà reclamarà a la conferència de presidents que la resta de comunitats autònomes adoptin mesures equiparables per garantir l'eficàcia de les restriccions a Catalunya en un moment de gran mobilitat territorial.

Amb tot, ha admès les dificultats que aquesta decisió representa per a molts sectors, de manera particular l'oci nocturn i la restauració, i ha assegurat que el Govern compensarà les mesures amb recursos per donar suport als sectors socials i econòmics afectats. En aquest sentit, ha explicat que ha demanat al Departament d'Economia habilitar els fons necessaris. "Ho hem fet a cada onada i ho tornarem a fer ara", ha assegurat. Ha explicat que el Govern "treballa per dissenyar i posar en marxa amb màxima celeritat les mesures", però alhora ha insistit un cop i un altre que "aquestes accions no seran eficients sense els recursos imprescindibles per part de l'Estat".

Ha advertit que, malgrat les vacunes, la població és encara molt vulnerable i que les mesures impulsades pel Govern es proposen "reduir la interacció social i la mobilitat, per preservar la salut i protegir el sistema sanitari. Reducció de trobades, aforaments 50% per a restauració i 70% per al comerç. La proposta del Govern també inclou, tot i que no figurava entre les propostes dels experts, un confinament nocturn d'1 a 6 de la matinada. El president ha argumentat aquestes mesures per la necessitat de restringir tant les activitats en espais tancats com les grans aglomeracions per tal d'evitar l'expansió de la pandèmia i el col·lapse del sistema sanitari.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès durant la compareixença al Palau de la Generalitat / Europa Press