El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha reclamat aquest diumenge un "compromís clar" del govern espanyol d'acabar amb la "impunitat de l'Estat contra l'independentisme que s'ha convertit en norma".

En un acte d'ERC a Sant Vicenç dels Horts, poble d'Oriol Junqueras, Aragonès ha demanat "revertir" situacions com les que s'han vist amb el vídeo difós per un agent de la Guàrdia Civil durant el trasllat dels presos polítics a Madrid. També ha dit que la "impunitat" es manifesta amb la presó preventiva decretada pels presos que, al seu entendre, s'ha convertit en un "compliment anticipat de la pena".

Després de constatar que la sentència de l'1-O "ja està escrita" ha indicat que la "millor resposta" és la construcció d'una majoria "republicana, àmplia, democràtica, cívica, transversal i fraternal" de cara a les eleccions municipals.

Per altra banda, l'alcaldable republicà a Barcelona, Ernest Maragall, ha volgut reafirmar el seu compromís amb l'1-O: "El proper alcalde de Barcelona ha de fer el que calgui per la República. No es tracta de guanyar unes eleccions, sinó de governar el país".

Durant l'acte, la trentena d'alcaldes republicans que hi han participat ha signat una declaració per reafirmar el seu compromís amb el referèndum de l'1 d'octubre, en defensa dels drets i les llibertats i per "denunciar el judici a la democràcia".

A la declaració, titulada 'Alcaldes i alcaldesses per la democràcia', han criticat "la persecució polític-judicial de l'Estat espanyol" i han destacat que el referèndum de l'1 d'octubre va deslligar una ona repressiva. Han sostingut que s'ha produït una instrumentalització de l'aparell judicial i permès "la intimidació de 'guerrilles parafascistes' que han actuat impunement en places i carrers".

"Reiterem el nostre compromís amb les urnes i afirmem solemnement que tornaríem a actuar de la mateixa manera; de forma pacífica, cívica i ferma, lleials als nostres conciutadans i conciutadanes", han defensat els alcaldes. També han afirmat que els presos polítics s'enfrontaran a un judici "polític, injust i vergonyant", que ha estat precedit d'una presó preventiva, al seu parer, molt perllongada, per la qual cosa han qualificat als presos d'ostatges.