El vicepresident, Pere Aragonès, s'ha presentat aquest dijous a Madrid a l'esmorzar informatiu organitzat per Europa Press avalat per l'impuls que li ha brindat Oriol Junqueras assenyalant-lo des de Lledoners com la seva aposta com a futur candidat i amb el govern del PSOE situant-lo com el darrer fil de comunicació del Govern amb l'executiu espanyol. Conscient que les seves paraules serien analitzada amb molta atenció a la capital espanyola, Aragonès ha volgut deixar clar que l'aposta independentista no té marxa enrere, que per a milions de catalans "l'autonomisme ha mort i el camí cap a la independència és irreversible" i, sobretot, que un diàleg sincer és imprescindible per no cronificar la situació de conflicte entre l'Estat i Catalunya.

El número dos del Govern i coordinador nacional d'ERC ha criticat l'actitud de Pedro Sánchez al qual ha acusat de "tacticisme electoral permanent" i de no actuar per por a la dreta i la ultradreta. "Des de la por no es governa. La por només es tradueix en inacció", ha alertat alhora que reclamava coratge per actuar amb sentit d'Estat..

Per aquesta raó, en la seva intervenció inicial ha plantejat la necessitat de constituir una taula de diàleg per trobar una solució política al conflicte. Aquesta taula s'hauria de basar en un reconeixement de les parts, concloure en una votació per validar-ne el resultat i estar dotada de seguretat jurídica i garanties de compliment dels acords. "Si Sánchez vol solucionar el conflicte, no pot seguir ignorant els partits independentistes catalans", ha advertit. 

En la taula de diàleg que proposa Aragonès haurien d'estar asseguts, segons ha explicat, els dos governs, i potser els grups parlamentaris. Ha recordat que es va començar a posar en marxa en la conversa de Pedralbes de l'any passat entre els dos governs, per la qual cosa ha instat a recuperar la declaració que va sortir d'aquella cimera com a punt de partida. "Aquest és el camí. No n'hi ha altra. Perquè nosaltres no desapareixerem", ha advertit.

No només això, Aragonès ha pronosticat que l'independentisme guanyarà les eleccions amb un "gran resultat" atès que, en contra del que pensa Sánchez, una sentència del Tribunal Suprem no el derrotarà. Al contrari, a preguntes dels assistents, ha insistit que la confrontació provocarà un creixement del nombre d'independentistes.

El vicepresident ha destacat que "voler solucionar els conflictes votant no és un delicte ni organitzar un referèndum està tipificat com a tal en el Codi Penal" i que mai es podrà derrotar l'independentisme amb el Codi Penal, només a les urnes. 

Han acompanyat a Aragonès en l'acte de Madrid, el conseller de Política Territorial, Damià Calvet, i el delegat de la Generalitat a Madrid, Gorka Knörr. També diputats d’ERC encapçalats per Gabriel Rufián. També ha assistit a l’esmorzar el líder de la UGT, Pepe Álvarez, mentre que el govern espanyol estava representat per l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030, Cristina Gallach, la Secretària general de coordinació territorial, Miryam Álvarez, i el director General de Règim Jurídic Autonòmic i Local, Tomás de la Quadra-Salcedo. Entre els assistents hi havia també representants del cos diplomàtic acreditat a Madrid.

No cal saltar-se la llei

En ser preguntat sobre la disposició a saltar-se la llei per aconseguir aquest objectiu, ha assegurat que la legislació planteja sortides. "Entenem que la llei ofereix camins. No cal saltar-se la llei. El nostre camí és el compromís, el diàleg, la negociació", ha assegurat.

Entenem que la llei ofereix camins. No cal saltar-se la llei. El nostre camí és el compromís, el diàleg, la negociació

El polític republicà, que ha criticat l'estratègia del PSOE i Pedro Sánchez, ha advertit que no és el moment del regat curt ni el laboratori electoral permanent perquè el bloqueig no ajuda ningú i, per avalar les seves paraules, ha fet un repàs de les "alertes" que han llançat els darrers presidents de la Generalitat sobre la necessitat d'abordar les relacions entre Espanya i Catalunya.

"Totes les propostes que han sortit de Catalunya cap a l'Estat han obtingut la mateixa resposta, un no. Un no rotund que mai no ha anat acompanyat d'una alternativa solvent", ha advertit.

Amnistia

Aragonès ha defensat una amnistia per als presos polítics, atès que no es pot vehicular el diàleg amb els líders independentistes empresonats. El polític republicà ha explicat que hi ha molts camins per fer possible l'amnistia, ha assegurat que la Constitució no prohibeix l'amnistia sinó el perdó general, i ha avançat que aquest serà un dels elements del programa d'ERC.

Sobre la sortida dels presos dels centres penitenciaris ha explicat que no depèn del Govern sinó que es basa en una valoració tècnica dels responsables d'Institucions Penitenciàries.

"La sentència provoca dolor a les famílies, als entorn, i a una part important de la societat catalana. Els nou condemnats per a nosaltres són un motiu d'orgull. Són gent honesta", ha argumentat.