L'aprovació dels pressupostos apareix com la principal batalla que haurà d'afrontar el nou Govern de Pere Aragonès, que avui s'ha posat en marxa. Amb Junts fora de l'executiu, el repte és fixar amb quins grups podria aprovar els comptes un govern que només disposa de 33 dels 135 diputats del Parlament. D'entrada, el president ha admès que és "molt difícil" que puguin entrar en vigor l'1 de gener com estava previst i ha assegurat que ara la prioritat és aprovar-los amb els qui han estat fins ara socis de la legislatura. Per això, Aragonès ha activat la pressió a Junts en la roda de premsa que ha protagonitzat després de la primera reunió del Consell Executiu.  "No s’entendria que Junts es descartés d’un acord de pressupostos basat en els projecte que han elaborat ells", ha desafiat el president.

Amb quatre pinzellades, Aragonès ha dibuixat des de la sala de premsa del Govern l'estratègia de pressió al partit de Laura Borràs i Jordi Turull. "Junts ha decidit abandonar el Govern, el que entenc és que no abandonaran la ciutadania. A partir aquí cadascú haurà d'assumir les seves responsabilitats", ha desafiat en una argumentació en què fins i tot ha assegurat que seria una "irresponsabilitat" rebutjar els comptes dels quals en són en bona part autors i en una situació tan complexa com la que s'albira aquesta tardor. Això no obstant, tot i que Junts ha deixat clar que ara passarà a l'oposició i que defensaran propostes a les quals havien renunciat fins ara, Aragonès no s'ha mostrat obert a incorporar les propostes en fiscalitat que defensa Junts i ha argumentat que el projecte ha estat elaborat per un conseller d'aquest partit, el fins ara responsable d'Economia i Hisenda, Jaume Giró.

PSC o pròrroga

Aquest ha estat avui el primer objectiu: Junts. Situar Junts com a responsables de la viabilitat dels comptes i evitar especular amb altres socis, com el PSC o parlar de la possibilitat d'una pròrroga pressupostària. Això obstant, el president no ha volgut tancar portes tampoc a aquest escenaris. Malgrat les reiterades preguntes, ha evitat descartar els suports del PSC per aprovar els comptes, com sí ho va fer el president del partit, Oriol Junqueras, mentre que pel que fa la pròrroga pressupostària ha admès que s'ha hagut de recórrer a aquesta en altres ocasions i que hi ha mecanismes per superar la falta d'un nou pressupost.

De fet, ha renunciat a avançar cap escenari més enllà de la proposta d'aprovar el projecte amb Junts, la CUP i els comuns. El mateix argument l'ha utilitzat per evitar garantir que ERC donarà els seus vots a Junts per recuperar la presidència del Parlament en cas que sigui inhabilitada Laura Borràs. "Veurem quin és el recorregut judicial i, a partir d'aquí, els grups parlamentaris decidiran. Vull recordar que Laura Borràs va ser escollida presidenta quan encara no hi ha havia hagut investidura. I va ser un gest per facilitar els acords", s'ha limitat a argumentar.

Procés independentista

Després d'incorporar consellers provinents de PSC, PDeCAT i comuns al seu gabinet, Aragonès ha evitat etiquetar el nou executiu com a independentista, ha assegurat que se sent molt còmode amb el Govern actual com s'hi sentia en l'anterior, i ha replicat als qui asseguren que el procés ha mort assegurant que el seu compromís amb la independència de Catalunya no només continua sinó que es manté amb "més convicció que mai". "Jo no abandono, no deserto, no renuncio. Al contrari, amb més força que mai i amb més intensitat que mai", ha assegurat.

No ha anunciant quins seran els noms que composaran la taula de diàleg, ara que amb la marxa de Junts es podrà completar la part catalana, però ha subratllat que la nova composició del govern permetrà que es treballi molt compactat en aquest àmbit.

Els nous consellers han pres avui possessió del càrrec aquest matí i han celebrat la primera reunió del Govern en què s'ha aprovat els noms dels secretaris generals dels departaments. També entre els secretaris generals s'hi ha incorporat noms de fora d'ERC, com el qui va ser secretari de Presidència durant el govern de Carles Puigdemont, Joaquim Nin, que serà el nou número dos del departament de Recerca i Universitats, que encapçalarà l'exconseller del PSC, Joaquim Nadal.