Els 15 primers investigats per la seva involucració en l'organització de l’1-O s’han personat aquest dilluns al jutjat número 13 de Barcelona per rebre la notificació individual pels delictes de malversació, de desobediència, de falsedat documental, de revelació de secrets i de prevaricació, pels quals seran processats aquest mateix divendres. Els ha acompanyat el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i bona part dels consellers d'ERC, així com altres càrrecs del partit al Congrés i locals. 

Els republicans han volgut "fer costat a les 30 persones acusades de fer possible l’1-O", com ha explicat Aragonès a les portes dels jutjats, que ha criticat que "volen fer pagar a 30 persones el que vam fer possible 2 milions de persones". Pel vicepresident, la macrocausa contra el referèndum "és un atac a servidors públics que tenen un ferm compromís democràtic" i ha acusat la instrucció 13 de provocar "una fragmentació de la justícia que genera total indefensió". Els membres d'ERC s'han compromès a no "deixar sols" els investigats.

Rufián Aragonès - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

El candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha qualificat el processament dels investigats de "venjança de l'Estat" i ha demanat a la ciutadania que "ompli" la caixa de resistència igual que fa amb les urnes. Rufián també ha apuntat que els 30 processats són "el cap de turc del que demanàvem dos milions de ciutadans d’aquest país".

Els processats també han tingut el suport d'una cinquantena de persones que s'han concentrat davant del jutjat. Han estat convocades per l'Assemblea de Treballadors per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC).

Després de dos anys d’instrucció, els investigats que han estat citats davant la instructora, d’un total de 30, són Josep Ginesta, Josuè Sallent, Natàlia Garriga, Pau Raventós, Joaquim Nin, Jaume Clotet, Amadeu Altafaj, Aleix Villatoro, Marta Garsaball, Antoni Molons, Albert Royo, Daniel Gimeno, David Franco, David Palanques i Francesc Sotries.

La resta d’investigats no rebran aquest processament fins al dia 10 de maig. Llavors serà el torn per a Montserrat Vidal, Meritxell Masó, Rosa Vidal, Núria Llorach, Frederic Udina, Vicent Sanchis, Saül Gordillo, Martí Patxot, Francesc Fàbregas, Josep M. Gispert, Joan Manel Gómez, Xavier Puig, Josep Masoliver, Mercè Martínez i Rosa M. Rodríguez.

Els processats per malversació al jutjat 13 recorren la fiança de 5,8 milions

La magistrada va fixar una fiança de responsabilitat civil de 5.803.068,67 euros. Si no es paga, es començarà el procés per embargar els béns dels processats. 

Els 17 membres del Govern processats per malversació al jutjat 13 de Barcelona per la seva participació en l'organització de l'1-O han recorregut la fiança de 5,8 milions que els va imposar la jutgessa pels diners presumptament malversat en el referèndum, al·legant que aquesta quantitat supera la xifra que s'exigeix als presos polítics i líders independentistes al Tribunal Suprem.

La majoria d'imputats pel referèndum han recorregut el seu processament davant la jutgessa, que entre demà i divendres que ve ha citat la trentena d'investigats per notificar-los els delictes de què els acusa i donar-los l'oportunitat de tornar a declarar.