Davant els atacs de Ciutadans i el PP, que han arribat a amenaçar amb la presentació d'una querella per malversació, el vicepresident Pere Aragonès ha defensat la necessitat de l'Oficina de Drets Civils i Polítics. Acompanyat pel seu director Adam Majó en comissió del Parlament, Aragonès ha sostingut aquest dimecres que aquest organisme servirà per a "defensar els drets de tothom", no només dels independentistes.

El representant de Cs, Manuel Rodríguez, ho ha titllat de "mecanisme d'agitació nazi" i de "broma de mal gust", i ha relacionat Majó amb el grup terrorista Terra Lliure. Per la seva part, el diputat del PP, Santi Rodríguez, ha amenaçat de presentar una querella per malversació, i ha dit que "només n'espera la dissolució".

L’objectiu de l’Oficina, segons ha defensat Aragonès, serà “donar resposta a la regressió de drets civils i polítics” viscuda a Catalunya durant els últims mesos. En aquest sentit, ha sostingut que no serà en clau partidista. “Quan vulneren els drets d’una persona amb una bandera espanyola, també vulneren els meus”, ha justificat davant les crítiques de Cs i el PP.

El vicepresident ha assenyalat que les funcions seran l’”acompanyament a la ciutadania”, la relació amb altres entitats i organismes de protecció de drets, campanyes de divulgació i el seguiment de l’estat d’aquests drets. No obstant això, ha reconegut la tasca que ja fa el Síndic de Greuges.

Els dos únics grups que han posat en qüestió la creació d'aquesta Oficina han estat Ciutadans i el PP, que n'han arribat a demanar la dissolució.

“Pagament als comandos”

El diputat de Cs, Manuel Rodríguez, ha considerat aquest organisme un “pagament del senyor Torra als comandos”. Ha titllat de “broma de mal gust” el nomenament del cupaire Adam Majó com a director, a qui ha relacionat amb Terra Lliure per la seva anterior militància a l’MDT. Li ha preguntat quins són els seus mèrits, la seva experiència. Aragonès ha defensat tant la seva trajectòria institucional, com a regidor, com la seva trajectòria professional com a comissionat del centre històric de Manresa.

Per la seva part, el diputat del PP, Santi Rodríguez, ho ha descrit com un “xiringuito més del procés”, una “peça més del relat” del Govern. “No n’esperem res d’aquesta oficina, només la seva dissolució com abans millor”, ha assegurat el dirigent popular. Ha amenaçat amb una querella per malversació en funció de les seves actuacions. En aquest punt, li ha preguntat si investigarà fets com el ple del 6 i 7 de setembre del 2017.

PSC i comuns, més oberts

El PSC i Catalunya en Comú-Podem han mostrat un to molt diferent. En nom dels socialistes, la diputada Alícia Romero ha assenyalat que a l’Ajuntament de Barcelona ja hi ha una oficina semblant des de fa més de 20 anys, i que és benvinguda. “De moment, fem un vot de confiança”, ha sintetitzat Romero, que ha reclamat que treballi “amb màxima independència”.

En una línia molt semblant, el comú David Cid ha valorat positivament la creació de l’Oficina, tot i que ha admès que hauria preferit que depengués del Parlament i no del Govern, per evitar usos partidistes. El diputat ha preguntat a Aragonès si aquest òrgan actuarà quan els drets siguin vulnerats per part de l’administració de la Generalitat. El vicepresident del Govern s’hi ha compromès.

Finalment, la diputada cupaire Natàlia Sànchez ha preguntat a Aragonès sobre quines seran les prioritats de l’Oficina, perquè els drets civils i polítics són un concepte molt ampli. En aquest sentit, ha demanat si també defensarà les víctimes de desnonaments o de violència masclista.