El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat dur amb Junts per Catalunya i els comuns l'endemà d'anunciar un avançament electoral pel proper 12 de maig. El president i candidat d'ERC a aquests comicis ha responsabilitzat Junts i comuns del fracàs del pressupost i la consegüent convocatòria electoral, però no ha tancat la porta a una entesa amb els de Carles Puigdemont. En una entrevista a RAC1, Aragonès ha estat preguntat per si voldria reeditar un govern de coalició independentista amb Junts i la resposta ha estat clara: Tant de bo fos possible". De la mateixa manera, ha indicat que la pilota està a la teulada de Junts i ha afegit: "Però aquesta pregunta no l'he de respondre jo perquè van ser ells qui van sortir del Govern". Sobre la voluntat de Junts per Catalunya de situar Puigdemont com a candidat, ha assenyalat que li "agradaria" que el president a l'exili "pugui tornar a Catalunya en llibertat", encara que li resulta "indiferent" el nom del proper cap de llista de Junts.

🔴 Eleccions Catalunya 2024 i llei d'amnistia, DIRECTE I Reaccions i última hora

Aragonès també ha estat contundent en ser preguntat per un possible tripartit d'esquerres amb el PSC i els comuns insistint que amb els socialistes tenen projectes de país molt incompatibles. "Jo defenso una consulta per votar la independència i ells la rebutgen, jo defenso que Catalunya recapti tots els impostos des d'aquí i ells diuen que això són privilegis", ha posat com a exemple Aragonès insistint que la seva prioritat és un "acord que permeti avançar socialment i nacionalment".

Retrets cap a Junts

Aragonès ha preguntat a Junts si estarien disposats a donar-li suport com a president i els ha dit que ell sempre "allarga la mà a tothom que vulgui avançar cap a la llibertat de Catalunya". Ho ha mencionat, però abans ha recordat que Junts va marxar del Govern perquè "volia que diguéssim que no a tot amb l'Estat i ara ells i negocien" (en referència a la llei d'amnistia).

Aragonès va parlar amb Yolanda Díaz

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ja va avisar diumenge que Aragonès tenia "tres dies" per rebutjar el Hard Rock i evitar que Catalunya fos "Las Vegas del Mediterrani", va ser en aquest moment que Aragonès va constatar que En Comú Podem no aprovaria els comptes. Dimecres a primera hora el Govern els hi va fer una proposta d'última hora però els d'Albiach la van rebutjar, per tant, els pressupostos ja no tenien cap opció, fet que va portar el president de la Generalitat a convocar eleccions. Aquest dijous, a RAC1, Aragonès ha afirmat que dimarts va parlar per telèfon amb la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, per abordar un possible suport dels comuns als comptes: "Si fos Pedro Sánchez estaria enfadat", ha sentenciat Aragonès.

"Jo no li vaig dir (a Yolanda Díaz) que es donés cap ordre de res, però sí que li vaig dir que era una irresponsabilitat per als ciutadans de Catalunya", ha relatat el dirigent d'ERC que també ha declinat explicar la resposta de Díaz a les seves paraules perquè creu que és ella qui ho ha d'explicar. Aragonès ha insistit que el bloqueig dels comuns als comptes del Govern ha provocat que no hi hagi pressupostos a Catalunya ni pressupostos generals de l'Estat, la qual cosa creu que ha de fer enfadar el president del govern espanyol.

"No podem fer esperar la ciutadania"

El president Aragonès ha defensat la seva decisió d'avançament electoral insistint en el fet que no es pot fer esperar la ciutadania davant "una sequera que necessita el millor de nosaltres" i altres urgències com en matèria d'educació, que considera que no poden esperar. Per això ha descartat l'opció de seguir governant sense pressupostos aprovats i acabar la legislatura amb decrets llei: "Els pressupostos eren molt bons i expansius".

Aragonès ha reiterat que el Hard Rock no tenia cap mena de relació amb el pressupost i per això ha descartat que aquest sigui el motiu real pel qual els comuns no li van aprovar els comptes i ha instat els d'Albiach a donar explicacions. El president ha lamentat que s'ha perdut l'oportunitat d'acordar i negociar "uns bons pressupostos generals, ja que ERC tenia la voluntat de fer-ho des de l'exigència perquè es contemplaven aspectes molt importants com el traspàs de Rodalies i inversions en infraestructures". "Però ara queda tot enlaire", ha tornat a lamentar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!