El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tret importància al rebuig del govern espanyol davant la proposta d'un acord de claredat per fer un referèndum d'independència pactat. "Totes les negociacions comencen amb un no i aquest és el primer pas per començar a parlar", ha assegurat el president aquest dimecres, en una roda de premsa des de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable del Besòs (Barcelona). Aragonès ha respost així a les paraules del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha apuntat que la proposta era "molt poc útil i realista", mentre que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que no acceptarien l'acord de claredat d'Aragonès perquè "va en contra de la Constitució".

📝 Aquest és el procés que proposa Pere Aragonès per engegar l'acord de claredat

Tot i aquesta negativa, el president ha assegurat que manté la "mà estesa" a l'executiu de Pedro Sánchez per negociar "una solució democràtica". "Allarguem la mà a tothom, internament, dins de Catalunya, cap a l'Estat i cap a les institucions internacionals", ha afegit, també en referència a les crítiques rebudes des de partits com Junts, que han assenyalat "electoralisme" en la proposta. Aragonès va anunciar aquest dimarts que convocaria una taula de partits i activaria debats ciutadans i amb entitat després de les eleccions municipals per començar a treballar en una proposta catalana per a un acord de claredat. Un dia més tard, i malgrat el rebuig rebut, ha mantingut que "ningú hauria de tenir por de parlar, de dialogar per arribar a acords" i ha defensat no posar límits a la voluntat de la ciutadania de Catalunya.

Aragonès també ha advertit el govern espanyol que ha de "donar resposta" a les peticions per un referèndum. En aquesta línia, ha afirmat que "fer veure que no existeixen els problemes no fa que desapareguin". Segons Aragonès, la seva proposta és una aposta per "una solució democràtica en la qual la majoria" dels catalans "s'hi senti representada". "Ningú hauria de tenir por a dialogar per arribar a acords", ha reiterat. 

 

La proposta d'Aragonès

El president de la Generalitat va explicar aquest dimarts quin serà el procés de l'acord de claredat. Segons va detallar, es tracta d'un recorregut "circular", que comença i acaba al Govern. En els pròxims dies, el president encarregarà unes preguntes sobre com hauria de ser un referèndum acordat amb l'Estat, i un consell acadèmic elaborarà un primer informe, que ha de ser la base per començar a plantejar el debat polític. De fet, durant el mes de juny, Aragonès preveu convocar una taula de partits per abordar aquesta qüestió. A banda, el consell d'experts també servirà per iniciar un debat social a la tardor, i enllestirà un informe final per a principis del 2024. Les conclusions, segons ha exposat el Govern, s'utilitzaran per negociar el referèndum amb La Moncloa.