El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a assenyalar que l'avaria en la línia R2 Sud és conseqüència de la manca d'inversions dels diferents governs de l'Estat i, per això, ha insistit en el traspàs de Rodalies a la Generalitat. "Fa dècades que falta inversió. No ha estat una prioritat política dels governs espanyols, ni dels d'abans i ni dels d'ara", ha denunciat Aragonès aquest dilluns en una visita a l'estació de Gavà (Baix Llobregat), epicentre de la incidència que ha afectat la circulació de trens de Rodalies. El president també ha reclamat que "s'inverteixi allò que s'ha invertit en altres territoris" i que aquesta aportació econòmica "es faci ja" perquè, segons Aragonès, la situació actual "és conseqüència de la manca d'inversió i de la manca de decisions polítiques per destinar els recursos necessaris al manteniment i a la inversió del sistema de Rodalies".

El president ha viatjat fins a l'estació de Gavà, lloc on es va originar aquesta incidència, i ho ha fet acompanyat del conseller de Territori, Juli Feràndez, i del director general de Conservació i Manteniment d'Adif, Ángel Contreras. Així, Aragonès ha pogut veure les tasques que està fent Adif per retirar el material malmès, analitzar-lo i substituir-lo per recuperar l'activitat com més aviat millor. En una atenció als mitjans, Aragonès ha retret a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que precisament va ser alcaldessa del municipi abans d'assumir el càrrec del govern espanyol, que encara no hagi viatjat fins aquest punt "quan ho té al costat mateix de casa".

"Aquest incident s'ha produït fa una setmana, i suposa un caos en el sistema de Rodalies que passa un dia sí, un dia també", ha apuntat Aragonès, que ha afegit que aquestes anomalies fan que ciutadans d'arreu del país "se sentin tractats com a ciutadans de segona". En aquesta línia, ha retret la "manca d'inversió" del govern espanyol i ha tornat a subratllar la necessitat que la Generalitat assumeixi la gestió del servei de Rodalies. "Ens fem nostra la veu que hi ha a Catalunya per assumir totes les responsabilitats en l'àmbit ferroviari, estem convençuts que per poc bé que es faci la gestió des d'aquí, es farà millor que la que es fa ara", ha defensat.

De fet, aquest diumenge Aragonès ja va posar sobre la taula "articular una aliança de país, de les institucions, del món municipal, dels agents socioeconòmics i de la societat civil organitzada" per reclamar de forma unitària aquest traspàs de Rodalies. En un article al diari Ara, el president va apuntar que la deixadesa és responsabilitat de "tots els titulars del ministeri de Foment, sigui quin sigui el color del seu carnet de partit" i assumint que l'executiu espanyol no té intenció que aquesta situació canviï ha fet una crida a "defensar les inversions i el traspàs de Rodalies amb tota la decisió i amb una sola veu".