La Generalitat ha desencadenat el malestar generalitzat de les institucions i administracions amb representació a Fira 2000 amb el nomenament a dit d’un nou director general, David Poudevida, home proper a Oriol Junqueras i a Marta Rovira, i el situa al capdavant d’aquest organisme encarregat, entre altres coses, de l’ampliació del recinte firal de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat. La decisió presa per col·locar una persona de confiança d'Esquerra Republicana liderant l’entitat ha trencat el consens amb què els socis de Fira 2000 prenien les seves decisions.

Els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb una representativitat conjunta del 47,58% de l’accionariat de Fira 2000, van votar en contra de la designació de David Poudevida, exdelegat del Govern a l’Argentina, càrrec que va deixar el març del 2022. David Poudevida és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de Barcelona i Executive MBA per l’IESE Business School, i va ser durant 14 anys director de comunicació i màrqueting dels supermercats Bonpreu.

Des de mitjans del 2022, el càrrec de director general de Fira 2000 l’ocupava Joaquim Ferrer, exsecretari d’Empresa i Competitivitat i exalcalde de Vilassar de Mar, per l’antiga CiU, entre 2007 i 2015. Acordada en el seu moment, la designació de Ferrer havia comptat amb el suport de tot el consell d’administració i totes les parts avalen la gestió que ha fet fins ara i que ha permès iniciar l'ampliació a l'Hospitalet, on ja s'està procedint al moviment de terres. Les fonts consultades assenyalen que Ferrer feia una gestió “transparent i eficient”, i que "no és el moment, ni són les formes" per rellevar-lo quan s'ha de procedir a licitar l'edificació dels nous pavellons firals.

El llavors conseller d'Economia, Jaume Giró, va ser l'encarregat de "trobar un home de consens" com ha de fer-se a totes "les institucions on estan representades les administracions", explica l'exconseller. "S'ha de fer prevaldre la meritocràcia, no el clientelisme o l'amiguisme, perquè s'ha de buscar la persona en funció de les responsabilitats de cada càrrec", afegeix. L'exconseller Giró, ara membre de l'executiva de Junts, manifesta que en aquests moments Fira 2000 ha d'afrontar decisions fonamentals per al futur de Fira de Barcelona i que era primordial "trobar un perfil consensuat i amb capacitat i experiència" en aquest tipus de qüestions.

Les crítiques de tots els actors implicats han sorgit davant la imposició del candidat. Argumenten que, malgrat que s’havia demanat un debat pausat sobre el relleu en la direcció general, la Generalitat va imposar la seva majoria (52,42%) en la reunió del consell d’administració de l’entitat, celebrada aquest dimarts. De fet, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va demanar que es retirés de l’ordre del dia, per donar peu a obrir un debat davant una proposta “d’última hora”.

Per la seva part, la Generalitat argumenta que va comunicar amb antelació la seva proposta —sembla que durant la celebració del saló de l’audiovisual ISE que es va celebrar fa dues setmanes— i que s’emmarca en el conjunt de canvis que duu a terme a tots els organismes que depenen del Govern, després que Junts deixés l’executiu català.

Totes les fonts consultades per ON ECONOMIA asseguren que no es tracta de “posar el vet” a una persona, sinó de mantenir “l’esperit de pacte” que sempre havia determinat la gestió d’una institució de país, com és Fira de Barcelona. A més, en un moment crucial per a Fira 2000, que és l'empresa encarregada de tots els projectes urbanístics de Fira de Barcelona i, per tant, ha de dur a terme tot el projecte per a l'ampliació del recinte firal de Gran Via a l’Hospitalet, de més de 200 milions d’euros, i que anirà acompanyat de la remodelació dels espais de Fira a Montjuïc, amb un projecte de més de 100 milions d’euros.

Tampoc han faltat les reticències expressades des del teixit empresarial pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre. Entre els recels per la situació que s'ha creat i la unilateralitat demostrada per la Generalitat, la patronal s'ha alineat amb les crítiques versades per la resta d'institucions i entitats vinculades a Fira 2000. Respecte a la manca de consens, el president de Foment ha insistit en el fet que la patronal va adreçar-se al Departament d'Economia i a la direcció d'Esquerra Republicana per advertir de l'equivocació que cometrien si tiraven pel dret i no comptaven amb el beneplàcit de totes les parts.