El debat monogràfic sobre Seguretat celebrat aquest dimarts al Parlament, després que el demanés Salvador Illa enmig dels episodis violents en diverses ciutats catalanes a principis d'octubre, ha servit d'escenari perquè Pere Aragonès anunciï la inclusió dels grups parlamentaris en el Consell de Seguretat de Catalunya. En el seu discurs, Aragonès ha intervingut abans del conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, Aragonès ha demanat rigorositat a la resta de formacions en el debat d'un tema delicat i ha reiterat que Catalunya és un país segur, tot i la percepció que pugui tenir-ne part de la ciutadania. El president ha posat el focus sobre la importància d'evitar populismes en tot el que envolta la seguretat, fugint de discursos simplistes que ha atribuït a la ultradreta, tot assegurant que en polítiques tan fonamentals són imprescindibles els consensos.

Per aquest motiu, ha anunciat la incorporació dels grups parlamentaris en el Consell de Seguretat de Catalunya: "Cal mà estesa per aconseguir un ampli consens en polítiques de seguretat i evitar que s'empri com a arma partidista. Necessitem una entesa de país per a la seguretat i consensuar els pilars de la nostra estratègia", ha insistit Aragonès, assegurant que el marc més adequat per aconseguir-ho és el Consell de Seguretat. La voluntat del president és, segons ha afirmat des del faristol del Parlament, "fixar objectius concrets i compartir els principis bàsics, amb un full de ruta àmpliament consensuat". 

Catalunya, un país segur, segons el president

En el seu discurs, Aragonès ha tret pit de la feina feta d'ençà que va arribar a la presidència del Govern, subratllant "l'esforç" per incrementar els efectius dels Mossos d'Esquadra, que des de fa dos anys ha crescut en un 9,41%. Tant ell com el conseller Elena han centrat part de la seva intervenció en deixar clar que si bé Catalunya té reptes en matèria de seguretat "i passen coses que no ens agraden, ja que cap lloc al món és 100% segur", els ciutadans poden "tenir la tranquil·litat que ens ofereixen els cossos de seguretat". Amb tot, Aragonès ha reconegut que "part de la ciutadania potser té la sensació de no estar prou acompanyada i això provoca una falta de confiança en el sistema", fet que cal evitar, ja que ha inclòs la seguretat com un dels "pilars de l'estat del benestar". "Tota la resta de polítiques, sense seguretat, es posen en qüestió", ha reflexionat. 

Protegir la cohesió social 

Tant Aragonès com Elena, a banda de reforçar la idea  que Catalunya és un país segur tot i comprendre les possibles percepcions d'inseguretat que té part de la ciutadania, han subratllat la importància de mantenir la cohesió social. El president ha insitsit en què "com més cohesionada és una societat, més segura", mentre que com més desigual, més delictes s'hi comenten i el conseller de l'Interior ha deixat clar que si Barcelona apareix en bones posicions en els rànquings de les ciutats europees més segures és, precisament, perquè és una societat cohesionada. Per tot plegat, Aragonès ha reclamat un debat "seré, honest, rigorós i positiu", sempre amb la voluntat de preservar aquesta cohesió social i evitar caure en el discurs de l'extrema dreta: "Hem d'evitar caure en el discurs de la por, que és el de l'extrema dreta sense escrúpols i que juga amb la vulnerabilitat i l'alarmisme". 

Contundència davant "episodis puntuals" 

Sigui com sigui, tots dos han coincidit en la importància de no menystenir la sensació d'inseguretat per part de la ciutadania, més enllà del motiu. Per això, tots dos han condemnant fermament els "fets aïllats" que van tenir lloc a finals de setembre i principis d'octubre en ciutats catalanes com Molins de Rei o Manresa i que van provocar la convocatòria d'aquest ple. Aragonès ha deixat clar que davant aquests aldarulls no hi ha "justificació que valgui" i que "qui comet delictes n'ha d'assumir les conseqüències", mentre que el responsable del Departament ha deixat clar que són "episodis puntuals amb ressò mediàtic" que han provocat una alarma que "comparteix i entén". "Són fenòmens puntuals, però no permetrem que es consolidin", ha conclòs.