Unes 2.000 persones es van manifestar aquest dijous a Manresa per denunciar la deixadesa, la inseguretat i la delinqüència que viu la ciutat en els últims temps, i demanar una actuació per part del govern i de tots els partits polítics. Responent a aquesta demanda ciutadana, el portaveu de Junts a l'Ajuntament de Manresa, Ramon Bacardit, s'ha reunit aquest divendres amb el secretari general de la formació, Jordi Turull, per analitzar la situació, i en una roda de premsa posterior ha carregat contra el govern local, liderat per Marc Aloy (ERC), per la seva inacció davant el que ha definit una "crisi de civisme". Bacardit ha titllat d'"incapaç" l'Ajuntament i ha lamentat que "el govern està més preocupat en criticar els regidors de l'oposició que no pas en escoltar els problemes que té la ciutat".

El juntaire ha felicitat els organitzadors de la manifestació d'aquest dijous per la "valentia" i el "compromís" amb la ciutat. El portaveu de Junts ha valorat que els impulsors de la protesta "han perseverat i han sabut donar una resposta cívica i democràtica a neguits profunds de la ciutadania" malgrat haver rebut "tota mena d'atacs i difamacions", en referència a les acusacions de racisme rebudes. En aquest sentit, ha criticat que "l'alcalde i el seu govern no hagin aprofitat la manifestació d'ahir per fer front a la situació i posar les bases per a una unió en el civisme en comptes de posar el focus en la desunió".

Junts per Manresa proposa al govern local buscar una solució conjunta a la inseguretat

Bacardit ha assenyalat que Manresa viu una situació "d'alta complexitat social, cultural i econòmica" causada per "l'empobriment econòmic, social i cultural", i per això ha proposat al govern municipal buscar una solució conjunta. Junts per Manresa ha allargat la mà al govern d'ERC per trobar un "punt de confluència" en relació amb el civisme, que consideren una "qüestió molt bàsica que abraça arcs ideològics molt amples". Així, Bacardit ha reclamat la necessitat de "parlar d'ordre públic" i donar una "nova orientació" a les polítiques en aquest àmbit, amb propostes com ara el "patrullatge de proximitat, proactivitat i anticipació als fets". També ha plantejat "revisar i actualitzar les ordenances de civisme i treballar l'acció comunitària com a eina exclusiva".

Així, d'una banda, Bacardit ha demanat abordar el problema "amb un debat polític obert a la ciutadania" amb l'objectiu d'aprovar un "contracte cívic ciutadà", i també un "pla de xoc per impulsar l'economia". Per tot plegat, ha reclamat celebrar un ple extraordinari.