El català i el futur de la llengua a les escoles és un dels elements que protagonitzen aquesta precampanya electoral. Una de les diverses propostes que ha fet el president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M, Pere Aragonès, ha estat precisament la creació d'una conselleria específica per a la llengua catalana. Des del PSC, Salvador Illa va reduir aquest plantejament a una "coseta electoral" mentre ha fet pública la seva aposta pel trilingüisme a les aules catalanes, per “desactivar la llengua com a una font de conflicte partidista i identitari”, una idea que recorda les propostes de Ciutadans i també al govern de Bauzá a les Illes BalearsAquest dimecres, al Forum Europa, Aragonès li ha retret aquest posicionament al líder de l'oposició i candidat que fins ara lidera les enquestes per a les eleccions del 12-M.

Després de reconèixer que s'han de fer canvis en el model d'immersió lingüística per afrontar el moment delicat que passa el català pel que fa a l'ús social, Aragonès ha descartat que la manera de solucionar-ho sigui utilitzar receptes que proposa un partit que està en risc de desaparèixer del Parlament i que ha fet campanya activa contra la llengua: "L'alternativa no pot ser les receptes de ciutadans per afavorir la divisió social del nostre país". "Necessitem un president de la Generalitat que defensi la llengua sempre", ha insistit Aragonès, que ha donat més detalls sobre aquesta futura conselleria de Llengua, descrivint-la com una "política transversal", similar a la que s'ha portat a terme des del departament d'Igualtat i Feminismes. En aquest acte, Aragonès ha estat presentat per l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, que ha lloat el seu tarannà, i ha comptat amb l'assistència de bona part dels consellers del Govern i de la direcció del partit, encapçalada per Oriol Junqueras. 

En la mateixa línia, també ha assegurat que el traspàs de Rodalies pactat entre ERC i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez podria estar en perill si finalment el socialista fos elegit president de la Generalitat. Mirant cap a Junts per Catalunya, Aragonès els ha retret que ara demanin unitat de l'independentisme —Carles Puigdemont la va posar sobre la taula en el seu primer discurs a Elna— després d'anys d'enfrontaments entre els dos partits: "No és qüestió de demanar-la ara sinó de practicar-la els últims tres anys". 

Gratuïtat de tota l'etapa educativa a les escoles bressol

Amb l'objectiu de convertir-se en el candidat i el partit de les propostes i després d'anunciar ja amb el Parlament dissolt els detalls del finançament singular, les característiques d'un nou referèndum pactat, aquest dimecres ha posat sobre la taula la universalitat de les escoles bressol si surt elegit president. El 2022, el seu Govern ja va aprovar la gratuïtat del curs I-2 i en la seva intervenció ha expressat la seva intenció de fer-la extensiva a tota aquesta etapa educativa: "És un pas imprescindible per garantir la igualtat d'oportunitats", ha subratllat. A més, ha destacat la importància de "posar en valor" el paper de les educadores d'aquests centres, a vegades menystingues respecte els seus companys d'altres etapes educatives: "No són unes treballadores que només tenen cura dels nens sinó que tenen un paper educatiu", ha resolt. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!