El clima de fraternitat que ha envoltat l'obertura de la 50 Feria de Abril de Catalunya aquest divendres a la nit, amb presència de les institucions catalanes, espanyoles i andaluses, també s'ha fet palesa en els discursos. Una cerimònia en què han participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de la Presidència d'Andalusia, Antonio Sanz.

Tots ells han tingut l'oportunitat d'escoltar el president de la Generalitat, que en la seva intervenció ha volgut reivindicar la importància de l'herència andalusa a Catalunya, portada al llarg de dècades de migració del sud cap al nord. "Sense la cultura andalusa no entendríem la Catalunya contemporània, riquesa que hem de saber cuidar", ha defensat, afegint als seus elogis la "Catalunya diversa i plural" que s'ha aconseguit construir. Per a Aragonès, la Feria de Abril és un exemple de com, de generació en generació, es treballa "per la cultura i la festa".

Els representants espanyols no han diferenciat gaire la seva intervenció de la del mandatari català. Per la seva banda, Félix Bolaños també ha volgut enviar un missatge d'inclusió. "Aquesta és la Catalunya que acull diferents llengües i accents", ha remarcat. "Quan acabi la festa, cadascú treballarà per una Catalunya i una Espanya millor", ha afegit, abans de tancar la intervenció amb un 'Visca Catalunya' i un 'Viva España'. Similarment, Meritxell Batet ha situat la Feria de Abril de Catalunya com un "referent" que representa especialment la convivència. "No sé si hi ha mesurador de tradició, però amb 50 anys podem dir que estem en una tradició de tots, compartida per tot Catalunya", ha afirmat, abans d'incidir que els catalans també senten com a pròpia aquesta celebració.

I des de les institucions andaluses, Antonio Sanz s'ha pronunciat també en una línia similar. "Andalusos i catalans estem junts per millorar i avançar", ha assenyalat. En un nou missatge de fraternitat entre les dues terres, Sanz ha subratllat que Andalusia "no es pot entendre" sense tota la gent que organitza i participa en la Feria de Abril. El conseller s'ha acomiadat amb un "Visca Catalunya, viva España, viva la Verge de Montserrat i la Virgen del Rocío". Finalment, Ada Colau ha optat per remarcar que Barcelona està "absolutament orgullosa de les seves arrels i dels milers d'andalusos que van venir amb moltíssimes dificultats". Per a ella, la Feria de Abril és també un exemple de "convivència, diversitat i respecte".

Els polítics pensen en les eleccions municipals

A l'acte, celebrat al Parc del Fòrum de Barcelona, hi ha hagut nombrosos representants de tot l'espectre polític, aprofitant l'ocasió per fer presència amb la vista posada a les eleccions municipals del 28 de maig. S'hi ha deixat veure el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, els consellers Joan Ignasi Elena, Gemma Ubasart, Manel Balcells i Josep Gonzàlez-Cambray, i els candidats a l'alcaldia de Barcelona Xavier Trias (Junts), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Anna Grau (Cs) i Gonzalo de Oro Pulido (Vox). Alhora hi han estat presents els dirigents polítics Salvador Illa (PSC), Oriol Junqueras i Gabriel Rufián (ERC), Carlos Carrizosa (Cs) i Lorena Roldán (PP).