El ciberatac que va patir la Generalitat el 9-N del 2014 va ser obra d'un empresari israelià que treballa pels serveis d'intel·ligència i ofereix campanyes de desinformació a governs, candidats i empreses, segons s'ha sabut arran d'una investigació de diferents mitjans d'arreu del món. Davant d'aquesta situació, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha denunciat a través d'una piulada el "joc brut" per intentar aturar la consulta "fora de les normes democràtiques" i ha reclamat explicacions. "Per dignitat i justícia, cal transparència i aclarir els fets", ha advertit.

Segons la investigació d'aquests mitjans, l'empresari Tal Hanan, expert en tecnologia i exsubcomandat de l'Exèrcit d'Israel, no només va ser el responsable d'aquesta operació, sinó que a més en presumia d'ella com un cas d'èxit, afirmant que té la capacitat per "matar Internet en un país europeu durant un històric referèndum", segons s'ha revelat a través de gravacions que es van fer durant la investigació periodística. L'atac informàtic va durar tres dies i, tot i que no va impedir la consulta, va afectar, entre d'altres, el servei d'emergències mèdiques, el gestor de requeriments policials i el portal digital del departament de Justícia.

Accions legals

Davant d'aquestes informacions, el serveis jurídics de la Generalitat estudien el cas amb l'objectiu d'emprendre accions legals contra l'empresari, segons fonts del Govern.

A través de la piulada, Aragonès ha denunciat que amb aquesta operació es va intentar "paralitzar el país pel 9-N i frenar la força imparable de la ciutadania". "Com sempre, amb joc brut, fora de les normes democràtiques que tant pregonen i se salten a la primera contra l'independentisme", ha afegit en referència implícita a l'Estat espanyol.

També els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont han exigit públicament explicacions. Puigdemont no ha dubtat a assenyalar directament l'Estat espanyol i ha comparat l'atac amb l'escàndol d'espionatge del CatalanGate, i també amb la guerra bruta contra ETA, qualificant-ho de "GAL tecnològic".  "El client sempre és el mateix", ha reblat.