“Serà un diàleg fructífer si es pot parlar de dret a l’autodeterminació”. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha insistit aquest dilluns en la necessitat de dialogar i negociar amb l’Estat espanyol, però podent parlar de tot. Ho ha fet en la seva compareixença davant la comissió d’Economia i Hisenda del Parlament aquest dilluns, on ha enviat un missatge al Govern espanyol: “Les lleis han d’estar al servei de la societat, i no la societat al serveis de les lleis”.

“Continuarem avançant en la construcció de la República Catalana, defensant el diàleg i la negociació”, ha assegurat Aragonès, que ha reiterat que “cal que el Govern de l’Estat s’avingui a negociar”. En aquest sentit, ha avisat que “no hi ha cap altra via civilitzada” que asseure’s a parlar. “Volem un diàleg franc, que no obligui cap de les parts a renunciar”, ha reclamat.

El vicepresident del Govern ha iniciat aquest dilluns la ronda de compareixences en comissió que portarà tots els consellers del nou Govern al Parlament durant les pròximes setmanes. Des de la cambra, ha denunciat la “criminalització” de l’independentisme i l’”ànim de venjança de l’Estat” contra els presos polítics i els seus familiars. S’ha compromès a fer “tot el que estigui a les nostres mans” perquè tornin a ser lliures.

En aquest sentit, ha considerat que la llibertat dels presos polítics "ha de formar part de les condicions" perquè hi hagi un diàleg "sincer i honest", i no ha de formar part de la taula de negociacions. També ha expressat la seva voluntat de reunir-se amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, un cop s'hagin reunit els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez.

Intervenció financera i pressupostos socials

En aquest diàleg “bilateral” amb el govern de Pedro Sánchez, Aragonès ha destacat que una de les decisions urgents és la de l’aixecament de les mesures de control i intervenció de l’Estat sobre les finances de la Generalitat aprovades el novembre del 2015. Ha assenyalat que només s’han aixecat les vinculades a l’aplicació de l’article 155.

Com a vicepresident, Pere Aragonès serà l’encarregat d’impulsar l’Oficina de Drets Civils i Polítics, que ha descrit com a un organisme “imprescindible”. Ha posat el focus especialment en l’augment d’episodis violents al carrer per part de grups ultres, davant dels quals “no podem restar impassibles”. Ha recordat com el passat 1 d’octubre “el nostre país i part de la comunitat internacional va quedar commocionat”.

Per altra banda, com a conseller d’Economia s’ha compromès a elaborar per al 2019 uns pressupostos socials, posant el focus en la sanitat, l’educació i els serveis socials, que ajudin a combatre les desigualtats que s’han mantingut malgrat la recuperació econòmica.

Un altre àmbit sobre el qual Aragonès ha reclamat una negociació bilateral són els que tenen a veure amb els deutes de l’Estat. Entre aquests deutes, ha assenyalat, hi ha els 759 milions d’euros per l’aplicació de la disposició addicional tercera de la liquidació de 2008, i els 2.951 milions de deute de la resta d’anys fins al 2013. Un altre deute pendent serà el finançament específic dels Mossos d’Esquadra, que ha xifrat en 688 milions d’euros.

Nous ingressos

El conseller d’Economia ha elevat a 700 milions d’euros el cost de la reducció del dèficit, i que per això caldrà abordar la part dels ingressos, que no ha d’estar supeditat “només per la millora econòmica”. El compliment del compromís del 0,1% del PIB, ha precisat, estarà subordinat a més recaptació o transferències de l’Estat.

El límit de despesa dels pressupostos de 2019 serà similar al del 2018. En aquest context, Aragonès no ha descartat la creació de nous tributs, a més de la recuperació de les taxes suspeses pel Tribunal Constitucional o la revisió de les tarifes, exempcions i deduccions dels tributs propis. Per al vicepresident, la prioritat és incrementar el poder redistributiu.