La detenció del president Carles Puidemont per les autoritats italianes aquest vespre ha provocat, lògicament, una allau de reaccions tant de la societat civil com de la classe política. El president del Govern, Pere Aragonès, també ha volgut denunciar els fets i ha reclamat "aturar la repressió judicial" cap als dirigents independentistes.

Per fer-ho, Aragonès ha utilitzat la plataforma de Twitter. En una publicació en el seu perfil, ha expressat el seu suport a Puigdemont i ha refermat el seu discurs sobre quina és la via per a solucionar el conflicte català: 

"Davant de la persecució i repressió judicial, la més enèrgica condemna. S’ha d’aturar. L’amnistia és l’únic camí. L’autodeterminació, l’única solució. Al teu costat, president Carles Puigdemont", ha escrit. 

 

PERE ARAGONÈS REACCION PUIGDEMONT RETENCION

Twitter: Pere Aragonès  

 

Des del seu partit, ERC, han expressat el mateix missatge: "La repressió de l'estat espanyol no s'atura. Només hi ha un camí: amnistia i autodeterminació. Tot el suport, president".

erc retencion puigdemont reaccion

 

Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana i el que fou vicepresident del Govern Puigdemont, Oriol Junqueras, ha manifestat a través de Twitter el seu suport al president a l'exili. A la piulada, el líder republicà ha escrit: "Només hi ha una fórmula per aturar la repressió incessant de l'Estat: amnistia, autodeterminació i independència. Tot el suport, president".

Altres membres de la direcció també s'han pronunciat sobre la retenció del president Puigdemont. Marta Vilalta, secretària general adjunta de la formació, ha clamat: "Prou repressió. Volem llibertat. Defensem amnistia i autodeterminació. Tot el suport, President. Solidaritat i força".

La retenció de Puigdemont

Puigdemont estava aquest divendres i fins diumenge a l'aplec internacional Adifolk que se celebra a l'Alguer.

El líder independentista ha viatjat a l'Alguer procedent de Brussel·les i tan bon punt ha baixat de l'avió, l'esperava un grup nombrós d'agents de la policia fronterera italiana, segons fonts de la seva defensa. 

Demà passa a disposició judicial

El president serà aquesta nit a la comissaria i demà passarà a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, a qui correspon la competència sobre la seva posada en llibertat o l'extradició. Així s'ha fet saber a través d'una nota de la seva oficina d'expresident i amb una piulada del director de l'oficina, Josep Alay.

La decisió de les autoritats italianes de retenir-lo s'ha adoptat en base a la mateixa euroordre que Espanya va assegurar al Tribunal General de la UE que estava suspesa.

El TGUE havia retornat al president la seva immunitat com a eurodiputat després que el Parlament Europeu el passat mes de març havia aprovat el suplicatori demanat pel jutge instructor Pablo Llarena. Això no obstant, el Tribunal va tornar a aixecar-li la immunitat davant del convenciment que no hi havia risc de detenció atès que el jutge Llarena va assegurar que les euroordres contra ell estaven suspeses.

Reunió a l'Alguer

Puigdemont viatjava en el moment de ser interceptat per la policia amb el senador Jami Matamala. Matalama també l'acompanyava quan va ser detingut a Alemanya el març del 2018.

A més d'assistir a l'Adifolk, Puigdemont tenia previst reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l'Alguer.

El president, que viu exiliat a Waterloo des de novembre del 2017, va viatjar la passada setmana a París on es va reunir amb diputats i senadors francesos a l'Assemblea Nacional.

 

Imatge principal: El president del Govern, Pere Aragonès / Efe