El vicepresident, Pere Aragonès, ha evitat entrar en polèmica amb el president de la Generalitat, Quim Torra, després que aquest dilluns es va fer pública la tensió entre JxCat i ERC arran de la contracte tancat per la consellera de Salut, Alba Vergés, amb Ferrovial per rastrejar els nous casos de coronavirus.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Aragonès ha defugit totes les preguntes sobre les tensions internes a l'executiu, ha evitat respondre si Torra el va emplaçar a revertir el contracte amb Ferrovial, tal i com es va explicar des de presidència, -"no comento aquesta mena de converses", ha argumentat- i ha evitat valorar la situació del Govern o la convocatòria d'eleccions.

"El Govern està fent front a una pandèmia en unes condicions molt difícils i ho ha fet sempre responent a les necessitats de la ciutadania i això que hem fet ho continuarem fent", ha assegurat el vicepresident després d'insistir repetidament que no faria cap declaració que pogués obrir una polèmica: "No sortirà cap paraula de la meva boca que pugui interpretar-se com l'obertura d'una polèmica. Tenim molta feina. Estem centrats en això".

Malgrat tot, els mateixos esforços d'Aragonès per evitar cap declaració polèmica s'han acabat convertint en la mostra més evident de la tensió. De fet, davant d'una qüestió sobre les declaracions de Budó en relació als pressupostos, Aragonès ha ironitzat amb un "els membres del Govern sempre estem d'acord" que ha provocat els somriure sorneguer dels presents.

La roda de premsa de Govern ha tornat a ser presencial després de 51 convocatòries telemàtiques arran de la crisi del coronavirus i Aragonès ha comparegut acompanyat de les conselleres Meritxell Budó i Àngels Chacon. Tots tres separats per una pantalla de metacrilat i davant d'una sala de premsa on només s'ha ocupat una cadira de cada tres.

Roda de premsa aragones budo chacon ML

En relació a la reversió del contracte de Ferrovial, que s'ha convertit en el darrer focus de la polèmica interna, Budó no ha concretat el cost de la indemnització a aquesta empresa i ha insistit que s'estan buscant alternatives.

La consellera de Presidència ha explicat que el president de la Generalitat ha demanat als diferents departaments plans de contingencia necessaris per planificar la tardor davant de possibles rebrots de l'epidèmia. Així mateix ha admès que serà necessari convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat, que ja s'havia plantejat abans de la pandèmia.

Pel que fa la represa de la mesa de diàleg amb el govern de Pedro Sánchez, Budó ha insistit que el Govern "no ha defugit mai el diàleg". "Sempre hem demanat que es pogués negociar en una taula de negociació el que és un conflicte polític i per tant no defugirem aquest diàleg més enllà que s'hagin trencat certes confiances". 

En relació als pressupostos, Aragonès ha reiterat que no hi haurà retallades i hi haurà dèficit, tot i que ha garantit que "no serà excessiu". El responsable econòmic del Govern, tot i recordar que hi ha modificacions pressupostàries que es poden fer des del Consell Executiu, ha anunciat que aquesta setmana iniciarà una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per explicar-los la situació dels comptes.

El Govern ha aprovat un nou decret llei amb mesures urgents en matèria tributària, amb el qual s'amplia la moratòria de pagament dels tributs que recapta l'Agència Tributària de Catalunya, així com el canon de l'aigua i el canon de residus. L'ampliació és fins al 30 de juny, més enllà de la finalització de l'estat d'alarma. Així mateix, en virtut d'aquest decret, entre d'altres, s'ajorna fins a l'1 de gener del 2021 l'increment de les tarifes en l'impost sobre les estades turístiques.