El sisè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 ha arribat aquest any en un context anòmal, marcat per la negociació a Madrid que busca investir un president espanyol. Després del fracàs d'Alberto Núñez Feijóo, ara és el torn de Pedro Sánchez que, si vol mantenir-se a la Moncloa, haurà de reunir indispensablement el suport d'ERC i Junts. A diferència d'altres ocasions, aquest cop la formació de Carles Puigdemont s'ha mostrat predisposada a negociar amb el PSOE a canvi d'avenços concrets en matèria d'autodeterminació i amnistia. I aquesta actitud ha estat celebrada aquest diumenge pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu discurs institucional per l'aniversari de l'1-O.

🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya

"Tenim clars els objectius: autodeterminació i amnistia. El com també és ara un punt de coincidència, que moltes altres vegades ens ha fet discrepar", ha reconegut. En una clara al·lusió a Junts, Aragonès ha aplaudit que "avui som més els que ens sentim cridats a aprofitar l'oportunitat" de negociar amb l'Estat, un escenari que pel republicà és un "torcebraç". "Aquesta és una notícia excel·lent", ha afegit. Malgrat reconèixer que actualment els posicionaments de les dues principals forces independentistes, d'una banda, i els socialistes, de l'altra, disten molt, per a Aragonès els demòcrates han d'explorar i liderar aquest camí. "Amb tota la convicció que és a través de la fermesa i d’utilitzar tota la força democràtica de la negociació perquè allò que d’entrada sembla impossible es pot fer realitat", ha remarcat.

En aquesta línia, Aragonès ha assenyalat que cal saber "sumar, parlar i escoltar" entre els dos partits i els altres actors de l'independentisme per constatar que "no som tan lluny els uns dels altres". La recent experiència al Parlament és un dels exemples clars d'aquesta complicitat que Aragonès veu renascuda entre ERC i Junts. Republicans i juntaires van ser capaços de segellar un acord 'in extremis' per aprovar una proposta de resolució que, més enllà de l'amnistia, elevava el preu que hauria de pagar el PSOE per aconseguir el suport dels independentistes a la seva investidura. El text certifica que, si el govern espanyol no accepta avançar cap a permetre l'exercici del dret a l'autodeterminació, Pedro Sánchez no tornarà a la Moncloa. L'entesa entre les dues formacions ha estat així "una bona notícia" perquè feia "molt temps que no es donava" i ha permès constatar la posició conjunta, segons el president de la Generalitat.

Un nou referèndum "reconegut"

Aragonès ha reivindicat l'experiència de l'1 d'octubre del 2017, si bé també ha estat clar a l'hora de subratllar la necessitat de celebrar un nou referèndum, pactat amb l'Estat, que serveixi per substituir el d'ara fa sis anys. "L'amnistia per si sola no resol el conflicte. L'autodeterminació, el referèndum, se situa al centre de la resolució del conflicte", ha remarcat. "La ciutadania de Catalunya ha votat i vol que el seu vot sigui reconegut, vol decidir el futur del seu país, votar amb llibertat sobre la independència de Catalunya i decidir democràticament". Des de la Generalitat, el president vol emprendre les accions oportunes per assolir un referèndum que sigui "reconegut" per l'Estat perquè el seu resultat sigui "respectat i implementat".