La primera reunió institucional que ha celebrat el nou president de la Generalitat de Catalunya ha estat amb l'alcaldessa de Barcelona. Tres dies després d'haver promès el càrrec, Pere Aragonès ha citat Ada Colau al Palau de la Generalitat. Tots dos s'han compromès a "impulsar una nova etapa en què la col·laboració no sigui de mínims sinó de màxims", perquè "a banda i banda de la plaça Sant Jaume hi hagi una relació millor que reverteixi en més benestar per a la ciutadania", basada en "la lleialtat institucional i la confiança mútua". Així ho han subratllat els dos dirigents durant una compareixença conjunta després de prop de dues hores reunits. 

Pere Aragonès i Ada Colau - sergi alcazar

Aragonès i Colau compareixen en roda de premsa. / S. Alcàzar

La idea principal és que cal enfortir els llaços entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. "No competir entre institucions, sinó col·laborar i unir esforços", ha afirmat el president, posant l'accent en la idea que "la complicitat és imprescindible". Colau ha recollit el guant, agraint no només la "rapidesa" amb que l'ha convocat, sinó també la "voluntat clara i sincera de col·laboració".

Habitatge i fons europeus

Els reptes que Aragonès i Colau han fixat com a prioritaris són la lluita per garantir el dret a l'habitatge, amb un especial interès en l'aplicació d'un nou protocol de desnonaments, i una bona gestió dels fons europeus enfocada a canviar el model de producció, per fer-lo més sostenible. A partir d'aquests dos grans eixos posaran en marxa la comissió mixta entre l'ajuntament i el govern català, que es reunirà el 18 de juny per començar a afinar mesures més específiques. 

Els comuns i l'amnistia

Segons ha explicat el mateix Aragonès, ha abordat amb Colau la qüestió dels indults, per concloure que la resolució del conflicte requereix d'un pas previ que és la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Sobre la participació de l'ajuntament barceloní i dels comuns en l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació que vol convocar el president, l'alcaldessa ha avançat que "sempre hi serem". Així mateix, ha remarcat que "és temps de desjudicialització, que s'acabin les presons i torni la política i el diàleg". 

Colau nega el pacte amb Valls

Durant la roda de premsa, Colau ha hagut d'explicar-se en relació amb l'afirmació del seu número dos al govern municipal, Jaume Collboni, que ha reconegut que va pactar amb Valls el seu suport a la investidura de la líder dels comuns a canvi d'apartar l'Ajuntament del procés i barrar el pas a Ernest Maragall, guanyador de les eleccions. Tot i que primer ha intentat esquivar la pregunta, finalment s'hi ha referit, per negar la major. "No hi ha hagut mai cap acord amb el senyor Valls per la investidura de Barcelona, ni meu personal ni en l l’acord de govern", ha sentenciat. És més, ha afegit que "la seva influència al llarg d’aquests dos anys ha estat inexistent". 

A la imatge principal, Aragonès i Colau reunits al Palau de la Generalitat. / S. Alcàzar