El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat a la petició de presó de la Fiscalia per a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. El republicà ha criticat amb contundència aquesta decisió i ha arremès contra un "sistema judicial que no imparteix justícia, sinó venjança contra l'independentisme". "Ho denunciarem arreu", ha apuntat. Aragonès ha afegit que "treballar per la llibertat de Catalunya no és cap delicte", així com "defensar les urnes i la democràcia, tampoc". "Sempre al vostre costat, Natàlia Garriga, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó", ha conclòs. 

TUIT pere aragonès jové i salvadó
Piulada de Pere Aragonès sobre la petició de presó de la Fiscalia per a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó.

Posteriorment, en un acte a El Perelló, Aragonès ha assegurat que no el sorprèn "la voluntat de venjança" de part de la judicatura espanyola. A més, el president ha insistit que el referèndum de l'1 d'Octubre "no va ser delicte" i que votar no ho pot ser mai. "Seguirem dempeus davant la voluntat repressiva de l'Estat, que considera que la democràcia és un delicte", ha advertit. En aquest sentit, ha afirmat que "estem convençuts que finalment aconseguirem la seva absolució, aconseguirem que no siguin condemnats pel que és el seu compromís polític amb la llibertat d’aquest país".

 

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha denunciat aquest divendres que la interpretació que fa la Fiscalia és "partidària" i està "esbiaixada cap a l'extrema dreta". Vilagrà sosté que la posició de la Fiscalia no s'ajusta a la modificació legal aprovada i que té un "ànim venjatiu". "No hi ha separació de poders en l'àmbit de la judicatura espanyola", lamenta la consellera, que creu que els jutges "atenen més a la dreta i l'extrema dreta que no als principis jurídics bàsics".

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a qui la Fiscalia li demana un any d'inhabilitació per desobediència al Tribunal Constitucional pels preparatius del referèndum, també ha reaccionat a través de Twitter a aquest escrit. A parer de la titular de Cultura, aquesta petició de la Fiscalia "reafirma el que fa temps que denunciem: estem davant d'una causa general contra l'independentisme". "Malauradament, fa anys que veiem que el sistema judicial espanyol no fa justícia, fa política", ha criticat la consellera, que ha tancat amb un "no reculem, continuem treballant".

TUIT natàlia garriga jové i salvadó
Natàlia Garriga reacciona a la petició de la Fiscalia d'inhabilitar-la un any per desobediència.

Jové, a la Fiscalia: "Miserables, males persones, covards"

El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha qualificat la Fiscalia de "miserable, males persones i covards". En aquesta línia, Jové ha defensat que sempre van "de cara davant la repressió" i que allò que van fer l'1 d'octubre "ho vam fer per principis democràtics i de llibertat". La Fiscalia demana per al diputat republicà i qui fou secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda una pena de presó de 7 anys i 32 d'inhabilitació, a més d'una multa de 30.000 euros.

En el cas de Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona i qui va ser secretari d'Hisenda entre el 2016 i 2017, la Fiscalia li sol·licita 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys d'inhabilitació i una multa de 24.000 euros. Tant a Jové com a Salvadó se'ls imputa els delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Amb aquesta decisió, la Fiscalia Superior de Catalunya segueix el criteri del Tribunal Suprem i de la Fiscalia General de l'Estat, que consideren que les despeses destinades a l'1-O han de ser tipificades com a malversació agreujada (que té una pena màxima de 8 anys de presó), en entendre que hi ha ànim de lucre perquè els diners s'utilitzen per a un benefici particular (que és el referèndum). Així doncs, descarten la malversació atenuada, amb un màxim de quatre anys de presó i que es va incloure en la reforma del Codi Penal que el PSOE i ERC van pactar per poder suavitzar les penes dels ex alts càrrecs del Govern de l'1-O.