El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat l'acord de Barcelona i l'ha titllat de ser "contra natura". Des de la materialització de l'aliança entre el PSC, el PP i Barcelona en Comú per impedir l'alcaldia de Xavier Trias a Barcelona, Aragonès havia mostrat la seva incomoditat amb un pacte que va suggerir que havia estat gestat a Madrid i no a Catalunya. Aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat ha afirmat: "Des del meu punt de vista, l'acord que permet a Jaume Collboni ser alcalde és ple de contradiccions". 

"És un pacte contra natura, els mateixos que han fet el pacte es diran entre ells que cal aturar-se el pròxim 23-J, quan a Barcelona no s’han parat entre ells, s’han posat la catifa vermella", ha pronosticat Aragonès. "Veiem com en moments claus partits que no són independentistes s’uneixen per frenar que els independentistes tinguin espais de poder", remarca Aragonès, qui es mostra convençut que si les forces antiindependentistes poguessin pactar per fer-se amb la Generalitat ho farien: "No tinc cap dubte que si tenen oportunitat i números ho faran". 

Davant uns partits disposats a pactar com calgui per impedir quotes de poder als independentistes, considera el president Aragonès que l'independentisme es troba desmobilitzat: "Aquests anys l’independentisme ha avançat moltíssim, és evident que també hi ha aprenentatges potser fins al 2017, aquest país es va moure amb grans dosis d'entusiasme, després amb la repressió s'ha mogut pel dolor. Crec que hem de tornar a recuperar un projecte compartit", ha exposat el president Aragonès qui ha reconegut que no serà fàcil, però anima a "no tirar el barret al foc cada cop que alguna cosa no avança bé". 

Aragonès ha fet una crida les forces independentistes a continuar lluitant, en especial davant l'ombra d'un possible govern de PP i Vox després de les eleccions generals del 23 de juliol. "Cal una posició comuna, perquè tindrem una ofensiva molt hostil i el primer que haurem de fer és no retrocedir per després tornar a avançar", ha sentenciat. 

Un pacte de Madrid? 

El passat dissabte, després del ple d'investidura, Aragonès va retreure a Jaume Collboni que havia arribat a l'alcaldia per un pacte fet a Madrid. Per una banda, el PSC ho ha negat de totes totes. "El pacte de Collboni s'ha decidit a Barcelona i va ser un acord molt treballat", ha insistit el primer secretari del PSC, Salvador Illa.  Però el PP n'ha tret pit, sense anar més lluny el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat que els populars hagin estat "determinants" a l'hora d'evitar que "l'independentisme governi Barcelona". Feijóo ha remarcat que els populars han fet "política d'Estat".