La guerra d'Ucraïna i la dependència del gas rus ha situat l'impuls del MidCat, la connexió gasista entre Catalunya i Europa, com una prioritat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que avui ha encetat un viatge de dos dies a Alemanya, ha advertit en una reunió amb el president de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, que desenvolupar el MidCat, ara pel gas i més endavant per a l'hidrògen verd, s'ha convertit en una "qüestió estratègica". En aquest context, el govern de la Generalitat i el d'aquest land alemany han acordat la creació d'un grup de treball compartit sobre l'hidrogen verd.

Les obres de construcció del MidCat es van iniciar l'any 2010, però van quedar congelades el 2019 a Hostalric arran del desinterès per aquesta infraestructura de França, que té garantit el subministrament d'energia gràcies a les centrals nuclears. El potencial del MidCat, però, s'ha revifat amb la invasió d'Ucraïna. El govern espanyol ha mostrat interès en el tema, al qual es va referir el president, Pedro Sánchez, durant la cimera de Versalles, però la posició de França continua sent la mateixa.

"Europa haurà d'abordar una transició energètica. En aquesta transició és important que puguem donar el màxim de rendibilitat i reduir costos de producció energia", ha argumentat Aragonès, que ha recordat que tot i que l'hidrogen verd era fins ara una energia d'alt cost en contrast amb el gas natural, la situació ha canviat de manera notable amb l'increment de preus provocat per la invasió russa i el nou context energètic que es planteja a Europa.

Aragonès, junt amb el conseller d'Empresa, Roger Torrent, s'ha reunit aquest matí a la seu del govern de Baden-Württemberg, amb el president del land, que hi ha participat de manera telemàtica per positiu en covid, i el secretari d'Estat, Florian Hassler, amb qui ha comparegut conjuntament en acabar la reunió. Hassler, que ha subratllat els paral·lelismes econòmics entre els dos territoris, ha mostrat també l'interès del seu país, fortament depenent de l'energia provinent de Rússia, per l'hidrogen verd.

Catalunya i Baden-Württemberg integren, junt amb Llombardia i Auvergne-Rhône-Alps, l'associació anomenada Quatre Motors per Europa, i tant Aragonès com Hassler han subratllat aquest recorregut de més de 30 anys entre els dos territoris. El secretari d'Estat ha subratllat que els dos governs cooperen en àmbits com fer front davant els efectes de la pandèmia, la digitalització del sector de la Salut, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic així com sectors relacionats amb l'agricultura i la protecció dels boscos.

Aragonès i Kretschmann ja van tenir oportunitat de trobar-se a Glasgow amb motiu de la Cimera del Clima. El d'Alemanya és el tercer viatge oficial del president a l'exteriors, que a banda d'Escòcia, ha viatjat a París i Andorra, a més de visites a Brussel·les i l'Alguer, amb motiu de la detenció del president Carles Puigdemont.

El president, que va arribar ahir al vespre a Stuttgart no ha abordat públicament la crisi que s'ha obert entre ERC i Junts arran de les declaracions del diputat republicà Gabriel Rufian carregant contra Puigdemont i el seu entorn. Aquesta tarda, Aragonès té prevista una roda de premsa.