El Consell per la República ha convocat avui formalment el referèndum sobre els Jocs d'Hivern, que se celebrarà des de les 10 del matí del 25 de juny a les 10 del matí del 2 de juliol de forma telemàtica, i oberta a la població en general. El Consell s'ha avançat d'aquesta manera al referèndum que pensa convocar el Govern, que s'ha ajornat a causa de les diferències de criteri amb l'Aragó. Però a diferència de la consulta governamental, la del Consell no està adreçada només a les comarques del Pirineu, sinó que hi podran participar els més de 100.000 inscrits i la població major de 16 anys dels Països Catalans que ho desitgi.

El Consell ha decidit posar en marxa el referèndum després que la Sindicatura Electoral ha ratificat que s'havien superat el 5% dels avals necessaris. La pregunta a la qual hauran de respondre els qui votin serà ''Creus que s'han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?''. Els resultats de la votació es coneixeran el mateix dia 2.

Per la seva banda, el Govern preveu celebrar dues consultes a part del territori, si bé no tenen data. A diferència de la proposta del Consell per la República, la consulta del Govern no es farà a tot el territori, durarà un sol dia, i serà només presencial; en concret, comprendrà dues consultes diferents a dues parts diferents del territori, la primera serà a l'Alt Pirineu i Aran -"El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", preguntarà-, i la segona, al Ripollès, Solsonès i Berguedà -"La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?"-.

Pel que fa al Consell per la República, el reglament de consultes que té aprovat, que es basa en el sistema de consultes de Suïssa, contempla que qualsevol membre del Consell pugui plantejar la celebració d'una consulta. Un cop acceptada per la Sindicatura Electoral, la consulta ha de rebre el suport d'un cinc per cent del cens autoritzat a participar, abans que se celebri. Atès que la consulta es farà a tot el territori català i no només entre els inscrits, el Consell haurà d'elaborar un registre de ciutadans específic per aquesta votació. El vicepresident del Consell, Toni Comín, ha comparat el mecanisme que s'utilitzarà amb el cens universal que es va utilitzar l'1-O, en què es construeix el registre de manera que no hi pugui haver frau.