La consellera d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, Mayte Pérez, ha reclamat a l'executiu català "que es deixi de focs d'artifici" i "compleixi les sentències" que l'obliguen a tornar tant els 97 béns del Monestir de Sixena -dels quals ja n'ha lliurat 53-, com les pintures murals.

Així s'ha pronunciat en declaracions als mitjans de comunicació, una vegada que un jutjat de Rubí (Barcelona) ha admès a tràmit la petició del Consorci del Museu de Lleida de fer un judici ordinari contra l'Ordre Santjoanista de les monges de Sixena per la reclamació de les despeses de conservació de les peces que s'han de traslladar des del museu lleidatà al monestir d'Osca.

"Demano al Museu de Lleida i a la Generalitat que compleixin les sentències" perquè "estem en un Estat de Dret, de convivència, en què la justícia està per complir-la", tot i que puguin agradar més o menys, ha dit.

La consellera ha afegit que la Generalitat deu "deixar-se de focs d'artifici i de recursos i complir una vegada per totes les sentències", tant en el cas dels béns de Sixena, com "en les pintures que estan al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)", ha tancat.

Aquest dimarts un funcionari ha lliurat a les 9 hores al conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, una notificació del Jutjat 1 d'Osca en la qual se li adverteix de possibles responsabilitats penals si no compleix l'execució de la sentència que l'obliga a lliurar al Monestir de Sixena 44 obres d'art dipositades al Museu de Lleida.