Aquest dimecres el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha retirat la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Però cal tenir clar que aquesta decisió no és ni definitiva ni d’efectes immediats. Així ho han explicat Montserrat Nebrera, professora de Dret Constitucional a la UIC, i Jordi Cabré, advocat i escriptor, a l’anàlisi en directe capitanejat per Jofre Llombart que ha ofert ElNacional.cat . 

Què ha passat avui?

El tribunal ha desestimat tots els motius que van formular els tres diputats en els recursos i ha ratificat la valoració del Parlament Europeu, en el sentit que el procés judicial no es va incoar amb la intenció de danyar l’activitat dels diputats. La sentència subratlla que els fets es van cometre el 2017, quan encara no eren membres del Parlament, i que el procés afecta persones que són diputats de l’Eurocambra. Afegeix, a més, que no correspon al Parlament analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols. En aquest sentit, Cabré ha remarcat que es tracta d’una “derrota provisional” i que encara queda molta batalla jurídica. De fet, el president Puigdemont ha assegurat que "res no s'acaba" i ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per "defensar fins al final els drets fonamentals". Això, segons els experts, es tradueix en el fet que comença una nova etapa judicial. 

Què pot passar a partir d'ara?

Cabré ha donat per fet que entre avui i demà Pablo Llarena emetrà unes noves euroordres només per malversació per continuar perseguint Puigdemont. “N’emetrà de noves i s’haurà de tornar a demanar un suplicatori que és possible que s’allargui molt. Es podran tornar a discutir aquestes euroordres i, aleshores, entraríem en un nou procés que començaria de zero i que s’allargaria més enllà del final de la legislatura europea”, ha explicat.  

Sigui com sigui, ha volgut recordar que amb aquesta decisió cap d’ells ha perdut la condició d’eurodiputats ni serà portat directament a la justícia espanyola. De fet, l’única ordre de detenció que té vigent Puigdemont és la que té sobre territori espanyol i que, per tant, podrà seguir movent-se en llibertat per la resta d’Europa. A més, ha posat en relleu que el TGUE només ha valorat si el procediment del Parlament Europeu va ser correcte, no els seus drets polítics, ja que això ho farà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 

 En aquest sentit, Montserrat Nebrera ha considerat que el que ha passat avui es tracta d’un diàleg tens entre els alts tribunals i les institucions europees. “És un conflicte respecte a la sobirania: qui és el que pot decidir en última instància? I aquesta qüestió crec que no es pot resoldre al TGUE. El TGUE és un òrgan procedimental que diu que es lleva la immunitat perquè puguin ser jutjats. En canvi, al Tribunal de Justícia és on es podrà resoldre si hi ha un rerefons de persecució política”, ha afegit. Tot i això, la professora ha recordat que no és fàcil que el Tribunal de Justícia europeu analitzi un assumpte intern d’un país, ja que és supraestatal i, diu, “és justament on hi ha més interessos polítics que poden condicionar la sentència”. 

Com pot afectar això a la campanya electoral del 23-J?

Aquesta sentència ha sortit en el moment en què tots els partits polítics estan a punt de donar oficialment el tret de sortida a la campanya electoral de les eleccions generals del proper 23 de juliol. Això, doncs, afectarà inevitablement tant al relat polític que adoptaran les formacions com al vot de la ciutadania.

Segons Nebrera, la decisió, per una banda, tindrà una repercussió directa a nivell intern català.  “Crec que por tenir un efecte de mobilització dins l’independentisme. És fàcil vendre que hi ha una injustícia i que la persecució es manté i que, per tant, s’ha de mantenir el suport a l’independentisme. Encara que avui no hi hagi una foto d’una persona emmanillada, la sentència torna a recordar a la gent independentista el que representa Carles Puigdemont i tot el que van viure i viuen aquesta gent”, ha afirmat.

D’altra banda, Cabré té clar que des del punt de vista estatal aquesta sentència serà venuda com una victòria. “Tothom voldrà sortir guanyador, des de Pedro Sánchez a Vox. Ara, caldrà veure com s’exerceix dialècticament aquesta victòria: si busquen la via del diàleg o del càstig. Sigui com sigui, servirà perquè tots es tirin els plats pel cap”, ha considerat.

Pots recuperar el debat complet d'ElNacional.cat sobre la retirada de la immunitat de Puigdemont aquí: