L’amnistia continua el seu recorregut al Senat. Després que el PP presentés un vet a la llei i activés el conflicte d’atribucions entre el Senat i Congrés, l’activitat se centrarà ara en les compareixences d’experts que poden sol·licitar els grups parlamentaris. És una maniobra del PP per disparar encara més contra l’amnistia, però que ERC, Junts i el PSOE aprofitaran per carregar-se de més raons per defensar la norma que acabarà amb la persecució judicial contra l’independentisme. Els principals aliats dindependentistes i socialistes seran Javier Pérez Royo, Luis López Guerra, Gonzalo Boye i Manuel Cancio. Les dues sessions de la Comissió Conjunta Constitucional-Justícia se celebraran el dimarts 16 d’abril i el dimarts 30 d’abril, tot i que encara no s’ha fixat la data per a cada compareixença. Pas a pas.

El PSOE vol escoltar Javier Pérez Royo i un exvicepresident del Tribunal Constitucional

El PSOE, que pot proposar tres noms, aposta per un nom mediàtic i un jurista afí als socialistes. Concretament, es tracta de Javier Pérez Royo (catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla) i Luis López Guerra (exvicepresident del Tribunal Constitucional, catedràtic de Dret Polític de les Universitats d’Extremadura i Carles III de Madrid i secretari d’Estat amb José Luis Rodríguez Zapatero en la Moncloa). Pérez Royo, en una entrevista fa cinc mesos en ElNacional.cat va assegurar que l’amnistia "aixeca les runes provocades pel 155". A més, els socialistes també volen que comparegui Javier García Roca, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid i president emèrit de l’Associació de Constitucionalistes d’Espanya.

ERC cita Manuel Cancio, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Madrid

En segon lloc, Esquerra Republicana s’alia amb un catedràtic de Dret penal de la Universitat Autònoma de Madrid: els republicans citen Manuel Cancio Meliá. A més, ERC ha consensuat amb el grup parlamentari d’Izquierda Confederal el nom de Nicolás García-Ribas, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Castella-La Mancha. Fonts dels republicans indiquen que els dos són "veus expertes de reconegut prestigi i independents" que podran "parlar clar de la constitucionalitat i legitimitat de la llei d’amnistia" davant de "l’estratègia del soroll" del Partit Popular.

Junts portarà Gonzalo Boye al Senat

Per la seva part, Junts per Catalunya va anunciar ahir que portarà Gonzalo Boye, l’advocat de Carles Puigdemont, perquè planti batalla a favor de l’amnistia. Des del primer dia, Boye ha assessorat els diputats de Junts en les negociacions de l’amnistia i ha defensat públicament l’encaix legal de la llei. Fa just un mes, en una entrevista en aquest mitjà, va defensar que "si els jutges fan el que haurien de fer, Puigdemont i els altres exiliats podran tornar". També va manifestar que, amb la trama russa del procés, "el delicte de traïció no és més que un deliri" i va apuntar que, encara que en el cas dels CDR s’han vist una "quantitat de fantasies importants", els casos "estan plenament incorporats a l’amnistia".

El PP cita la presidenta de l’Asociación de Fiscales i set experts més per estripar contra l’amnistia

Finalment, la llista del PP està composta per vuit noms, entre els quals destaca el de Cristina Dexeus, la presidenta de l’Asociación de Fiscales. La Asociación de Fiscales va ser la que va presentar fa tres dies un dur informe de 160 pàgines contra l’amnistia. A més, el seu llistat inclou Teresa Freixes Sanjuán (catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona) i Enrique Gimbernat (catedràtic de Dret Penal de la Universitat Complutense de Madrid). Els vuit noms són els següents:

  1. Tomás Ramón Fernández, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat del País Basc
  2. Segismundo Álvarez Royo-Villanova, notari i president de la fundació Hay Derecho
  3. Teresa Freixes Sanjuán, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona
  4. Fernando Rey Martínez, catedràtic de Dret constitucional de la Universitat de Valladolid
  5. Cristina Dexeus, presidenta de la Asociación de Fiscales i del Pacto de profesionales en defensa del Estado de derecho
  6. Enrique Gimbernat, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Complutense de Madrid
  7. Belén Becerril Atienza, professora de Dret de la Unió Europea a la Universitat CEU San Pablo
  8. Araceli Mangas Martín, catedràtica de Dret Internacional Públic de la Universitat Complutense de Madrid
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!