L'Associació Professional de la Magistratura (APM), majoritària i de tall conservador, ha denunciat que la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) presentada per PSOE i Unidas Podemos, suposa una "invasió de competències reveladora del menyspreu pel principi democràtic de divisió de poders".

Segons l'entitat, la reforma "suposa traslladar al CGPJ la disfunció provocada per la incapacitat de les mateixes formacions polítiques per renovar la institució, disfunció que no existiria si els vocals d'origen judicial fossin triats pels mateixos jutges", en un comunicat en el qual demana la retirada de la proposició de llei que limita les funcions del poder judicial quan l'òrgan està en funcions.

La presa en consideració de la proposta es debatrà aquest dimarts a la tarda al Congrés dels Diputats. Segons l'associació de jutges, la reforma pretén "simplement impedir que el CGPJ efectuï nomenaments" quan té el mandat caducat i implica "privar un òrgan constitucional d'una competència que li atribueix la mateixa norma fonamental sense limitació" així com "minvar la seva credibilitat avivant sospites de politització i de pertorbar el seu normal funcionament".

L'APM apel·la a la Constitució

L'APM creu que la reforma "s'allunya de l'esperit constitucional". Segons diuen, "la Constitució no contempla que el CGPJ quedi en funcions ni que vegi limitades les seves competències un cop transcorregut el termini del mandat, precisament perquè aquestes competències són alienes a l'esdevenir polític", afirma l'associació.

L'entitat, que té més de 1.400 associats, insta els grups parlamentaris a "anteposar l'interès general" i a "establir les bases que permetin renovar ràpidament l'orgue constitucional i constatar el fracàs de l'actual sistema d'elecció dels vocals d'origen judicial, a restaurar el règim original d'elecció per i entre els jutges".

La reforma està provocant moltes tensions dins del Poder Judicial espanyol. A més de l'APM, també i l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) va anunciar que no acudiren a les reunions que convoqui el Ministeri de Justícia 

Europa vol la reforma

D'altra banda, la Comissió Europea, en el seu primer informe sobre l'estat de dret als 27, va esmentar a Espanya i els desafiaments en els quals es troba, com les demores que pateixen els processos judicials i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a més de les discussions que hi ha sobre la independència del ministeri fiscal.