Càstig mínim. L’Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó a dos joves per  un delicte d’atemptat contra l’autoritat en considerar provat que van tirar objectes a la policia espanyola  a la Via Laietana contra la sentència del Tribunal Suprem als líders catalans, la nit  del 18 d’octubre de 2019. Hugo de 20 anys, i Pedro, un veí d’Andalusia sense llar, van assegurar al tribunal que hi eren en la protesta, en la banda de mar de Via Laietana, però que no van llençar res als agents. El tribunal els ha absolt del delicte de desordres públics perquè no considera provada la seva participació. La fiscalia demanava per a cada un d’ells cinc anys i mig de presó.

En la resolució,  la secció setena de l’Audiència de Barcelona dona plena credibilitat als dos agents de la policia espanyola, que van assegurar que amb un escamot van anar a detenir un grup de deu persones que "llançaven coses", i van detenir els dos joves, defensats pels advocats  Xavier Muñoz i Josep Lluís Anglada, que van demanar la seva absolució. Els dos agents de CNP  van relatar que els van detenir a la plaça de la Catedral, quan la concentració era uns metres més enllà, a la plaça Antoni Maura. “Tots dos agents van poder veure  perfectament als acusats agafar objectes del terra i llançar-los contra el cordó policial situat a la Via Laietana amb Antoni Maura”, afirma el tribunal, que sosté: “La sala no té cap dubte del declarat pels agents, que ha sigut una declaració ferma, contundent i plenament persistent, sense advertir motius dels quals presumir que els agents poguessin haver faltat a la veritat.”  Hi afegeix que el relat acusatori dels agents “no queda desvirtuat” per un testimoni que va assegurar que en aquell tram de la Via Laietana no passava res, i els desordres eren a la part de dalt. El tribunal els condemna pel delicte d’atemptat contra l’autoritat, tot explicant que no cal provocar un ferit, com és el cas dels dos joves, per consumar aquest delicte. En el judici, els agents van indicar que van veure Hugo i Pedro “llençar coses”, sense concretar el què, i que aquella nit els van tirar llambordes, ampolles i senyals de trànsit. En la sentència es recull que els nois van llençar “objectes no determinats” als agents que protegien la Prefectura de la Policia espanyola, però com no s’acrediten els objectes, el tribunal no els aplica l’agreujant d’objectes perillosos que demanava la fiscal.

 

 

No desordres

El tribunal, a més, no considera provat que els dos joves siguin autors dels delictes de desordres públics perquè “no s’ha acreditat que participessin en els aldarulls” d’aquell dia, que es van concentrar a la plaça d’Urquinaona, on els agents van relatar els incidents més greus amb la crema de contenidors. En aquest sentit, la secció setena cita la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) de 2021, en la qual  es detallen els requisits per cometre el delicte de desordres.  Són: una actuació en grup, o d’un individu emparat en un grup; l’alteració de la pau pública, de la qual recorda que el Suprem la distingeix de “l’ordre públic o al carrer”, i que ha d’implicar el trencament de la convivència ciutadana, i l’execució d’actes violents sobre les persones o les coses. I en el cas d’Hugo i Pedro, el tribunal afirma que “res s’ha provat” que tots dos es posessin d’acord (van declarar que ni es coneixien) per provocar desordres i apunten una conclusió del Suprem: “Cometre un delicte d’atemptat contra l’autoritat en el curs d’una manifestació no constitueix un delicte de desordres públics”, ni a la inversa. No obstant això, és habitual que la fiscalia acusi pels dos delictes a manifestants independentistes. Per tot això, els condemna a la pena mínima del delicte d’atemptat contra l’autoritat: sis mesos de presó.

Nou judici

D’altra banda, l’Audiència de Barcelona celebra avui un nou judici contra dos joves independentistes,  Moli i Pau, veïns de Calldetenes i de Terrassa per manifestar-se en les protestes pel tercer aniversari de l’1-O. La fiscalia els demana cinc anys de presó a cada un. La formació Alerta Solidària ha fet una crida per donar-los suport davant l’Audiència de Barcelona.