"El govern espanyol es comporta com Franco amb Catalunya". Aquestes són les dures paraules que ha pronunciat en una entrevista al diari escocès The National Aamer Anwar, l'advocat de la consellera Clara Ponsatí, que ha sentenciat que "Espanya abusa del procés de la detenció europea". 

Anwar ha començat l'entrevista explicant com es va convertir en l'advocat de la consellera; li ho va proposar Tricia Marwick, expresidenta del Parlament escocès. Ell va acceptar centrant la seva defensa a denunciar que "Espanya no compleix amb les cartes de drets humans ni amb el dret internacional". Segons Anwar, si finalment Ponsatí fos extradida, s'enfrontaria a "una sentència de mort", perquè el govern espanyol podria sol·licitar una pena de fins a 33 anys de presó.

L'advocat veu "l'ombra del general Franco" en els fets que assoten Catalunya, al mateix temps que assegura que Espanya confiava que els seus col·legues europeus detindrien els polítics catalans i els extradirien immediatament. Anwar està convençut que "aquest procés polític" que envolta el govern català acabarà exposant Espanya "com un país amb falta de processos judicials justos".

Al mateix temps, Anwar està enfadat amb polítics i partits del seu país que han donat suport a l'estat espanyol: "No entenc els nostres polítics quan diuen que la Clara hauria de tornar a Espanya; fins i tot ho diuen partits laboristes i liberal demòcrates". L'advocat es pregunta si aquests partits podrien considerar justa una extradició si sabessin que "a Espanya es trien els jutges específicament per la seva tradició i la seva història relacionada amb el franquisme i els partits d'extrema dreta".

"Tot plegat és una barbàrie, i és precisament el que aquí critiquem de països com Russia, països de l'Orient Mitjà i Àfrica". El lletrat no pot entendre que es doni suport a un país europeu que actua d'aquesta manera. Anwar ha recordat que al Regne Unit mai s'ha vist un cas en què una ordre de detenció europea s'hagi utilitzat amb finalitats polítiques.

Finalment, l'advocat de la consellera ha deixat clar que "no es tracta de donar suport a la independència de Catalunya, sinó de pensar si un estat de dret extradiria o no Clara Ponsatí".