El cantant Valtònyc, exiliat a Bèlgica, s'ha petat d'ironia amb un anunci que li ha enviat la companyia Air Europe, amb una oferta d'anada i tornada a Madrid en avió per 46 euros. "Anada i tornada diuen, hahaha", ha indicat Valtònyc amb humor irònic. Fa gairebé quatre anys que Valtònyc es va haver d'exiliar a Bèlgica, després que l'Audiència Nacional el va condemnar el 2017 a tres anys i mig de presó per la lletra d'algunes cançons, especialment per "injúries greus" al rei Joan Carles en titllar-lo de lladre.

En una recent entrevista al podcast La Sotana, que es va desplaçar fins a Bèlgica per poder entrevistar el raper a la seu del Consell per la República, Valtònyc, de nom Josep Miquel Arenas, va explicar amb tota mena de detalls com s'ho va fer per enganyar la policia espanyola i la Guàrdia Civil per esquivar l'ordre de detenció contra ell el maig del 2018. "El que sí que puc contar és que la Guàrdia Civil i la policia nacional van enviar l’ordre de detenció a Mallorca perquè es pensaven que jo era allà. Com vaig aconseguir-ho va ser pujant a un avió. Vaig facturar-ho tot i vaig pujar dins de l’avió. Quan vaig veure que tothom s’havia fermat, li vaig dir a l’assistent de vol que m’havia deixat la cartera a fora i que havia de sortir. I vaig sortir i me'n vaig anar. Però en aquell avió va quedar registrat que jo era en aquell avió. I van enviar l’ordre a Mallorca i van registrar totes les meves cases", va explicar. En aquest punt, els presentadors del podcast, Andreu Juanola, Manel Vidal, Joel Díaz i Magí Camps es van sorprendre per aquest "cases" en plural del raper, que Valtònyc ha justificat pel fet que "m’havia mudat diverses vegades i havia quedat en el registre… la burocràcia va lenta, i van anar a les cases on havia viscut de lloguer". "Ningú a casa meva té una puta propietat", va deixar anar. 

"Jo no puc viatjar per Europa perquè quan tenia 18 anys em van llevar el passaport. El meu procés va començar el 2012. L'Audiència Nacional em va retirar la documentació llavors i em va prohibir sortir d'Espanya", va explicar. Valtònyc va fer ironia amb la identitat digital que es va crear des del Consell per la República, i va lamentar que amb aquest document encara no es pot viatjar. Sobre la seva vida a Bèlgica, va precisar amb humor que "viu de fer la punyeta als fatxes" però que treballa de programador informàtic com a freelance a diferents llocs, entre els quals el mateix Consell i una editorial.  "Quan vaig venir a Bèlgica vaig tenir l'oportunitat de fer feina com a informàtic i estudio programació", va apuntar. 

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha ajornat fins al pròxim 7 d’abril la revisió del cas de l’extradició de Josep Miquel Arenas, en un darrer intent de l'Estat espanyol per detenir-lo. L’Estat espanyol reclama el cantant des del 2018, perquè compleixi una condemna de tres anys i mig de presó pels delictes d'injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i calúmnies. L’euroordre d’entrega fins ara no ha estat acceptada per cap jutge o tribunal belga. El Tribunal de Cassació belga va ordenar revisar la negativa inicial del tribunal d’apel·lació de Gant, i ara ho ha de revisar un nou tribunal, amb altres magistrats, que va ajornar la vista fins a aquesta primavera.