Des d'aquest dijous, el portaveu nacional de Demòcrates, Toni Castellà, torna a ser diputat al Parlament amb el grup parlamentari de Junts per Catalunya. El dirigent torna a la cambra catalana després que el dijous passat Laura Borràs perdés l'escó definitivament. D'aquesta manera, Castellà podrà participar aquest mateix divendres de la votació de la nova presidència del Parlament, que amb quasi tota seguretat serà per a Anna Erra, alcaldessa en funcions de Vic. El també portaveu del Consell de la República ha fet una compareixença conjunta amb Borràs per denunciar que la seva reincorporació a la institució "no és fruit d'una situació normal" i que aquest no serà "un procés de substitució, sinó de representació" de la presidenta de Junts.

Per a Toni Castellà, "el procés d'un relleu al Parlament no requereix una compareixença o posicionament polític, però la situació ha estat forçada i s'ha utilitzat guerra judicial a l'Estat contra Laura Borràs". El líder de Demòcrates ha assegurat que no dona "cap mena de credibilitat" al sistema judicial espanyol: "És un cas de lawfare. Per què ara l'independentisme es creu una resolució judicial? Si avalem la sentència de Borràs, serà que també avalem la sentència del procés?". En aquest sentit, Toni Castellà ha expressat que ell intenta ser "coherent" i que "si denuncio l'Estat i crec que no utilitza l'estat de dret si ets català i independentista, em val per a tot". "Lamento la decisió de la Mesa: o ens ho creiem tot o no", ha afegit.

 

Com a diputat, Castellà ha subratllat que el seu "compromís" serà "representar Demòcrates dins de Junts, però a la vegada la representació de Laura Borràs". El dirigent ha explicat que ho farà perquè manté "la mateixa estratègia" que la presidenta juntaire i ha volgut "enviar" un missatge als "poders de l'Estat": "Han violentat el seu sistema per forçar una situació en termes de persecució política i ideològica perquè Borràs defensa la independència i una estratègia determinada per donar resposta al mandat de l'1-O. No ens aturarem ni ens aturaran". "L'estratègia es manté intacta", ha afirmat.

El lawfare també l'ha "practicat" el Parlament

A la roda de premsa, també ha intervingut l'expresidenta del Parlament, Laura Borràs. La dirigent ha assegurat que amb Castellà tindrà la "millor representació possible" i ha lamentat que no es podien imaginar que "es produiria el relleu d'aquesta manera, que el lawfare el practiqués el Parlament i no només l'Estat". Per a Borràs, la compareixença que han fet és important per "no normalitzar el que no és normal". D'altra banda, davant els rumors que apuntaven que Toni Castellà podria haver estat proposat per a la presidència del Parlament, ell mateix ho ha volgut negar: "No hi he postulat mai".