L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga funcionaris de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) per presumptes irregularitats i malversació de fons públics. La investigació, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, s'ha obert arran d'una denúncia anònima.

Segons els documents als quals ha tingut accés aquest diari, hi hauria diversos funcionaris implicats en els fets, sobre els quals gira la investigació d'Antifrau, que es remunta als darrers dos mandats municipals. L'Oficina Antifrau ha requerit diferent documentació a l'Ajuntament, que ja l'ha lliurada i "a hores d’ara resta a l’espera" de saber com evoluciona el cas, segons han explicat fons municipals a aquest diari.

Des de les eleccions del 2019, aquest consistori està governat per ERC, En Comú Podem i Ametlla't. En l'anterior legislatura, estava en mans de CiU amb el suport d'un regidor del PSC.

Malversació de fons públics i contractacions fraudulentes

Segons expliquen fonts pròximes al cas a ElNacional.cat, actualment hi ha dues investigacions obertes: una per la presumpta desviació de diners públics i una altra per unes presumptes contractacions fraudulentes. Les dues causes han passat ja la fase de versemblança, en la qual es comprova tota la documentació de la denúncia, i s'ha obert ja la investigació oficial: "El director ha donat per finalitzades les actuacions d'avaluació prèvia a la versemblança i inicia les actuacions d'investigació sobre aquells fets denunciats respecte als quals s'han pogut deduir possibles casos concrets d'ús o destinació il·legal de fons públics o qualsevol altre aprofitament irregular derivat de conductes que comportin conflictes d'interessos o l'ús en benefici privat d'informacions derivades de les funcions pròpies del personal al sector públic", exposa el document de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

En el cas de les contractacions fraudulentes, segons la denúncia, l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès hauria modificat les puntuacions del test psicotècnic de la Policia Local per poder col·locar a dit un agent com a inspector de manera il·lícita. Es tracta de Manuel Gallego, un policia, actualment jubilat, que està sent investigat per assetjar una treballadora. Entre les presumptes irregularitats denunciades hi ha la contractació de la secretària del Registre Civil i l'administrativa laboral sense cap procés selectiu. A la denúncia presentada a Antifrau de Catalunya s'explica que es va seguir el procediment de la fórmula de "persona idònia", una figura que només està permesa per municipis amb una població inferior a 7.000 habitants. En el moment dels fets, l'Ametlla tenia més de 7.000 habitants.

Segons la denúncia a Antifrau, també hi hauria hagut un suposat tracte de favor i diverses irregularitats en altres categories per uns llocs de treball que, presumptament, estan ocupats per persones que no tenen la titulació necessària per treballar-hi. És el cas d'una plaça coberta per a un peó d'obres que, segons consta en la denúncia, se li va adjudicar al cunyat del regidor d'Esports de l'Ajuntament. A la denúncia s'explica que aquest peó hauria cobrat més de 300 hores extres sense ser justificades ni controlades.

En la denúncia consten setze presumptes irregularitats. Entre elles, el conveni de contractació de l'usdefruit d'uns pisos de propietat de la Sareb; l'adjudicació de contractes menors d'explotació d'un local del municipi i de l'uniforme de la Policia Local; la pròrroga dels serveis de neteja viària; i la cobertura de la baixa de l'inspector de via pública.

El secretari, l'interventor i el tresorer, investigats

Antifrau ha demanat informació per investigar els funcionaris de l'Ajuntament. La investigació se centra en els principals càrrecs de funció pública d'un consistori: el secretari municipal i l'interventor. També investiguen l'extresorera accidental, els funcionaris que treballen com a secretari, interventor, la secretària del jutjat de pau i el tresorer per les presumptes irregularitats. A més, s'està revisant la contractació per part de l'Ajuntament de l'Associació Frec a Frec Teatre i Educació i la companyia de teatre Frec a Frec SCP.

D'altra banda, segons la denúncia, presumptament, tres treballadors de l'Ajuntament estarien cobrant un extra per ser caps de departament. Concretament, la cap de neteja, el cap de territori l'actual tresorera accidenta i l'interventor municipal amb relacions familiars amb el regidor d'Hisenda. En aquesta mateixa denúncia, també s'explica que s'ha produït un canvi d'interventor per intentar amagar les presumptes irregularitats de l'equip de govern. A la denúncia també s'explica que l'extresorer del municipi i actual interventor hauria estat cobrant des de dues administracions públiques a la vegada de manera fraudulenta i que, a més, des de l'ajuntament, presumptament, estarien defraudant diners públics fruit de la seva contractació, segons recull la denúncia.

Ametlla del Vallès / Wikimedia Commons

L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga funcionaris de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) per presumptes irregularitats / Wikimedia Commons

Un inspector pendent de judici

Pel que fa a la investigació a l'inspector de la policia Manuel Gallego, es tracta d'un funcionari jubilat que està pendent de judici per un cas d'assetjament laboral a una agent del cos quan es va quedar embarassada. L'Ajuntament, en aquest cas, també és part perjudicada, perquè ha de pagar una fiança de 400.000 euros com a responsable civil. A més, el mateix inspector ha estat denunciat més de 20 vegades per assetjament laboral: dues d'elles per abús sexual i una altra contra el dret dels treballadors, i aquesta última encara està sent investigada. Tot i les investigacions obertes, l'Ajuntament va reconèixer Gallego el febrer passat amb una placa commemorativa i li va agrair la feina feta com a inspector policial de l'Ametlla del Vallès.

Antifrau també investiga Sant Andreu de Llavaneres

Aquest no és l'únic municipi investigat per Antifrau i, tal com va avançar ElNacional.cat, l'Oficina Antifrau de Catalunya també està investigant l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) i tres regidors més per irregularitats.

L'ajuntament de Tiana investigat per l'OAC

L'OAC també investiga l'ajuntament de Tiana (Maresme) per les obres del cinema de la Sala Albéniz per les presumptes irregularitats en els pressupostos participatius.