L'Oficina Antifrau ha demanat permís al Parlament per investigar les llicències per edat, després d'haver rebut una denúncia anònima — segons ha avançat l'Ara i ha confirmat ElNacional.cat. Tal com recull l'ACN, la mateixa llei de l'ens li impedeix investigar tant la cambra catalana com altres òrgans estatutaris de mutu propi i sense que sigui requerit per aquests òrgans: és la Mesa qui l'ha d'autoritzar abans no pugui prosseguir amb les indagacions. Si la Mesa s'hi nega, Antifrau no podrà fer res més; però si ho autoritza, es farà una investigació com qualsevol altra. En cas de fer-se la investigació i detectar-se possibles delictes, l'oficina ho haurà de traslladar a la Fiscalia. En cas de veure-hi irregularitats administratives, l'ens ho comunicarà en un informe motivat.

La sol·licitud busca indagar en les anomenades llicències per edat del Parlament i en presumptes irregularitats en processos de contractació de personal. La Mesa va abordar-la en la reunió de dimarts passat després que la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés (ERC), ho esmentés — tot i no estar en l'ordre del dia. I és que fonts parlamentàries han confirmat a Europa Press que la petició d'Antifrau no figurava en l'ordre del dia, de la mateixa manera que es va informar que la Mesa hagués tractat aquesta qüestió un cop acabada la reunió de dimarts passat.

Màxima col·laboració del Parlament a Antifrau

Vergés va traslladar el tema a la Mesa després que la sol·licitud arribés a Presidència, no pas a través del registre del Parlament. Si bé no es va prendre cap decisió, la intenció de l'òrgan de govern de la cambra catalana és oferir la màxima col·laboració a Antifrau. De fet, fonts d'ERC consultades per Europa Press han insistit en el fet que es posicionaran a favor de la "transparència" davant d'aquesta petició — que podria tornar a tractar-se en la reunió de la Mesa d'aquest dimarts 9 de maig.

Entre les possibles irregularitats assenyalades en la petició d'Antifrau al Parlament hi ha la concessió de privilegis al personal de la cambra catalana, com les llicències per edat — la figura que permet als funcionaris cobrar sense treballar a partir dels 60 anys i que es va aprovar l'any 2008, quan Ernest Benach era el president de la institució. També hi ha sota el punt de mira diversos processos de selecció, tot i que no s'ha concretat quins. Tot plegat va esdevenir un escàndol, que va esclatar el gener del 2022 i que va motivar un canvi en la normativa interna del Parlament per evitar que les persones amb llicència cobressin gairebé la totalitat del salari sense prestar cap servei. Actualment, poden deixar de treballar uns anys abans de la jubilació amb un topall de sou: el que percebrien si estiguessin ja jubilats.