Les vacunacions contra la Covid-19 que s'hagin dut a terme de forma irregular han de ser investigades i sancionades. Aquesta és la demanda que ha traslladat a les administracions el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), MIguel Ángel Gimeno, que considera que aquest tipus de comportaments "no poden quedar impunes". Antifrau, que no té potestat per sancionar, investiga un parell de casos.

Gimeno considera que cal anar més enllà de la "sanció social" perquè les vacunes han estat comprades amb diners públics i estan sota la responsabilitat i control de les institucions amb una funció clara de salut pública. L'OAC també demana als responsables tècnics que incloguin criteris detallats de supòsits concrets perquè les persones que administren la vacuna sàpiguen com han d'actuar.

Miguel Angel Gimeno OAC Antifrau - Sergi AlcàzarMiguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau s'ha pronunciat sobre les vacunacions irregulars / Efe

Hi ha d'haver una resposta

Des que va començar la campanya de vacunació el 27 de desembre passat s'han anat fent públics casos de persones, tant de càrrecs públics com no, que ha rebut la vacuna malgrat no formar part dels grups de risc als quals estava previst immunitzar en la primera fase de vacunació. És el cas de l'alcalde i un regidor de Riudoms o d'unes infermeres d'una residència de discapacitats de les Terres de l'Ebre que van vacunar familiars

Gimeno ha afirmat les possibles irregularitats que s'han produït en la vacunació de la Covid-19 no poden quedar sense resposta. "Hem de donar el missatge que quan un càrrec públic rep una vacuna de manera irregular s'ha d'investigar", ha destacat. En cas de confirmar-se la infracció cal, a parer seu, una sanció administrativa o, fins i tot, penal, si els fets fossin molt greus.

Així, Gimeno considera que les administracions on s'han produït les vacunacions irregulars han d'obrir els expedients pertinents i també que la Fiscalia ha d'actuar d'ofici. La postura de Gimeno contrasta amb l'opinió de la ministra de Salut, Carolina Darias, que davant el degoteig constant de casos arreu de l'Estat va descartar que fossin sancionades.

Casos esporàdics a Catalunya

El director de l'OAC ha destacat que, a diferència del que ha passat a la resta de l'Estat espanyol, els casos de possibles irregularitats que han transcendit a Catalunya són "episòdics" i "unipersonals". Antifrau ha rebut alguna denúncia i, de moment, investiga dos o tres casos perquè és possible que en algun d'ells s'acumulin dos supòsits personals, ha assenyalat sense entrar en més detalls. Quan l'OAC conclou que s'ha produït una irregularitat, n'informa la Fiscalia o l'administració corresponent.

Antifrau considera que, en els protocols de vacunació, hi falta una transposició de criteris detallats sobre supòsits concrets i un mecanisme que prevegi respostes clares davant les contingències que es puguin produir. En les primeres setmanes de vacunació, un dels principals problemes amb què es van trobar les infermeres era què havien de fer amb el vaccí sobrant del vial, que es podia aprofitar com una sisena dosi.

Mecanisme de control

L'OAC també recomana establir un mecanisme de control per prevenir irregularitats en la vacunació de la Covid-19 i delimitar la responsabilitat de tots els que hi participen. "No es pot confiar només que les coses no passin, sinó que cal actuar preventivament. Si no ho fem, les conseqüències seran més alarma social, que ja n'hi ha hagut; desprestigi de les institucions, que també ja n'hi ha hagut, i desconfiança de la ciutadania. Només ens faltaria, amb tot el que està passant, que desconfiéssim d'allò que ens ha de retornar a la normalitat", ha advertit Gimeno.

Sobre si les persones que han rebut de forma irregular la primera dosi haurien de rebre la segona dosi, Gimeno considera que aquesta qüestió s'ha de resoldre amb criteris mèdics. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat en més d'una ocasió que no posar la segona dosi a aquestes persones seria cometre un segon error.

Imatge principal, vacunació de la Covid a Barcelona / Efe