La picaresca amb la vacunació s’ha acabat convertint en un escàndol molt estès. Avui fins i tot se n’ha parlat al Consell Interterritorial de Sanitat, que aplega l’Estat i les comunitats autònomes. No obstant això, la nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha situat la qüestió en l’àmbit moral. Aquestes persones “han de tenir el rebuig social”, ha dit la dirigent socialista. Però ha descartat qualsevol mena de sanció, tan sols “mesures correctives” per a rectificar aquest procediments irregulars. Tampoc no s’ha pronunciat sobre si cal deixar-los sense segona dosi. Durant la reunió l’ha acompanyat Miquel Iceta, nou ministre de Política Territorial.

S’han produït ja centenars de casos de persones que no els tocada immunitzar-se, però el Consell Interterritorial de Salut s’ha limitat a aprovar un document de “mesures preventives i correctives” per els casos d’irregularitats en el protocol de vacunació, sense sancions directes. “No es tracta de sancionar ningú”, ha deixat clar Carolina Darias. En aquest sentit, preguntada sobre la possibilitat de deixar aquestes persones sense la segona dosi, també ha tirat pilotes fora: “Han de ser els criteris mèdics els que s’imposin”.

En aquest sentit, la ministra de Sanitat ha precisat que si cal “alguna correcció”, seran les pròpies comunitats les que adoptin mesures. I ha limitat la qüestió simplement en el terreny ètic i moral. “Han de tenir el rebuig social, sense cap mena de dubte”, ha assegurat la nova responsable sanitària. Alguns dirigents autonòmics, com Ximo Puig, havia defensat que no rebessin la segona dosi. Però el doctor Fernando Simón ha recordat que cal posar la segona dosi abans de 50 dies perquè no es perdi l’eficàcia de la vacuna.

Davant dels problemes de logística i distribució de les vacunes, que manté en guerra Brussel·les i les farmacèutiques, la ministra de Sanitat ha volgut treure ferro als endarreriments. Ha subratllat que el procés de vacunació “avança dia a dia” i que a partir del segon trimestre hi haurà un subministrament molt més massiu. D’aquesta manera, ha refermat el seu objectiu de vacunar el 70% de la població espanyola “durant l’estiu”.

Mascaretes FFP2?

Per altra banda, altres comunitats també plantejaven l’obligatorietat de les mascaretes FFP2, com han fet altres països europeus. El Ministeri de Sanitat tampoc no s’ho planteja ara per ara. De fet, Carolina Darias ha defensat que, per la normativa aplicada, “les mascaretes higièniques i quirúrgiques al nostre país tenen un percentatge més gran de filtració que en altres països europeus”. Ha assenyalat que és “del 90% o superior”.

Estrena discreta d’Iceta

El nou ministre Miquel Iceta s’ha estrenat en roda de premsa des de La Moncloa, una estrena més aviat discreta, perquè totes les preguntes han anat dirigides a Carolina Darias. No obstant això, el ministre de Política Territorial s’ha centrat a agrair la tasca de totes les comunitats i del món local. “Col·laborant com mai, així és com som més forts”, ha sostingut. El Consell Interterritorial, ha conclòs, “demostra que és possible col·laborar i cooperar”. Encara que no s’escoltin peticions de moltes comunitats, que han tornat a reclamar modificacions de l’estat d’alarma per endurir mesures.