La Fiscalia Anticorrupció ha formulat la seva primera petició de condemna per a l'excomissari José Villarejo, per al que reclama 57 anys de presó per l'encàrrec que va fer per al bufet d'advocats Herrero & Associats, projecte conegut com a Iron, i que va consistir a espiar a un despatx rival, Balder Ip Law.

En aquesta peça, la número 2 del cas Tándem, els fiscals acusen per suborn, tràfic d'influències, revelació de secrets i falsedat en document mercantil, a més de Villarejo, a unes altres 13 persones, entre elles la seva esposa, Gema Alcalá, per a qui demanen 50 anys de presó, i el comissari Enrique García Castaño -excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la Policia-, que s'enfronta a 52 anys de presó.

Segons l'ordre de processament, que el jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, va dictar el 7 de maig i de la qual aquest dimecres informa El Mundo, els fets parteixen de les sospites de Herrero y Asociados que antics empleats estiguessin donant informació als seus rivals per sostreure'ls clients, com a conseqüència que el bufet Balder es constituís "en el mateix edifici".

Els responsables d'Herrero, que es troben també entre els processats, es van posar, diu el jutge, en contacte amb Villarejo i el seu soci Rafael Redondo per "descobrir mitjançant els serveis de detectius privats, elements d'una possible competència deslleial i de potencials atacs en seguretat informàtica", segons el diari.

Segons el magistrat, els indicis han permès "corroborar" que l'encàrrec "anava molt més enllà d'un mer contracte de prestació de serveis de detectius" i s'ha constatat que van oferir "l'obtenció, de forma il·legal, d'informacions i dades de caràcter reservat -tràfics de trucades, moviments bancaris, informació tributària i de seguretat social" vinculats a Balder.

El contracte, diu el magistrat, es va acordar tot i saber la condició de comissari en actiu de Villarejo, qui, "a través del seu entramat societari Grup Cenyt, i prevalent-se de l'esmentada condició policial" s'encarregaria de resoldre "la situació de crisi empresarial".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat